Ryż hiszpański w wydaniu fit 

Kolacja to często najbardziej problematyczny posiłek w ciągu dnia. Zwykle nie mamy już wielu kalorii do rozdysponowania, a proste kanapki czy sałatki szybko mogą się przejeść. Jeżeli poszukujesz zmiany, spróbuj swoich sił z w kuchnią śródziemnomorską w wydaniu fit. Ryż hiszpański to niskokaloryczny, ciepły i lekkostrawny posiłek, który dostarczy Ci dużo białka do regeneracji w czasie snu. 

Składniki (6 porcji):

  • 275 g (około 6 małych) pomidorów, surowych 
  • 1 1/2 (ok. 22 g) łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżki  (ok. 7,5 g) posiekanego czosnku 
  • 1 duża szalotka pokrojona w kostkę (lub 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli) 
  • 1 szklanka niegotowanego ryżu Basmati (można zastąpić brązowym lub jaśminowym) 
  • 2 1/4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 330 g gotowanego mięsa z kurczaka, pierś (opcjonalnie – niewliczone do kalorii) 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżka (ok. 15 g) chili w proszku 
  • 1/2 łyżki (ok. 7,5 g) kminku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 .g) kurkumy szczypta soli morskiej i pieprzu 

 

Dekoracja: 

  • świeża kolendra 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    230

Węglowodany   26g

Białko   20g

Tłuszcz    5g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Pomysł na lekką, ciepłą kolację w południowoeuropejskim stylu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. Umieść surowe pomidory na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  3. Na mały lub średni ogień wstaw żeliwną patelnię, dodaj oliwę z oliwek, a następnie czosnek i cebulę. Smaż 2-3 minuty. 
  4. Dodaj przyprawy (poza solą i pieprzem) i podsmażaj 1-2 minuty.
  5. Zwiększ ogień do średniego i dodaj pomidory. Delikatnie rozgnieć je szpatułką, aby utworzyć sos i gotuj przez około 2 do 3 minut, aż uzyskasz pachnący sos/pastę. 
  6. Dodaj nieugotowany ryż na patelnię i gotuj przez 2 do 3 minut. Następnie wlej bulion, dopraw solą i pieprzem.
  7. Zmniejsz ogień do niskiego, aby lekko się zagotowało, a następnie przykryj i gotuj przez co najmniej 25 minut bez mieszania. Jeśli podejrzewasz, że ryż wysycha, po prostu dodaj około 1/4-1/3 szklanki bulionu warzywnego na patelnię, aby zapobiec jego przypaleniu. 
  8. Po 25 minutach delikatnie zamieszaj, a następnie dodaj wybrane mięso, jeżeli chcesz.
  9. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, w przepisie możesz wykorzystać masło roślinne zamiast klasycznego. 
  • Masło roztapiaj na małym ogniu, tak aby uniknąć jego zbrązowienia. 
  • Wszystkie składniki na ryż hiszpański powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ryż jest jednym ze zdrowszych źródeł węglowodanów złożonych – szczególnie, jeżeli w przepisie użyjesz innej odmiany, niż klasyczna biała. W połączeniu z przyprawami stymulującym metabolizm (kapsaicyna zawarta w chili) i ewentualną porcją mięsa kurczaka otrzymujesz pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi Twój głód przed snem i pozwoli pozostać nasyconym przez pierwsze godziny poranka dnia następnego. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN