Chrupiący bakłażan zapiekany z parmezanem

Bakłażan jest niedocenianym warzywem, z którym często nie wiemy, co zrobić w kuchni. Jeżeli chcesz włączyć go do swojej diety, bardzo dobrym pomysłem będzie upieczenie go z dodatkiem parmezanu. Chrupiący bakłażan z pieca będzie zdrową, sycącą kolacją o bardzo ciekawym smaku.

Składniki (4 porcje):

  • 1 średni bakłażan, nieobrany 
  • 1 szklanka panko lub bułki tartej 
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 duże jajko, lekko ubite 
  • olej w sprayu 
  • 1 szklanka sosu marinara 
  • 3/4 szklanki mozzarelli 
  • 1/4 szklanki startego parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej bez soli 
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/4 łyżeczki proszku cebulowego 
  • 1/4 łyżeczki soli 

 

Opcjonalnie: 

  • świeże liście bazylii do dekoracji 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    307

Węglowodany   30g

Białko   12g

Tłuszcz    16g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 22 stopni. 
  2. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią, umieść na niej ruszt.  
  3. Pokrój bakłażana wzdłuż na 4 plastry o podobnej grubości, zachowując nienaruszoną łodygę. 
  4. Do 3 szerokich i płytkich misek włóż panko, mąkę i jajko. Do bułki wmieszaj włoską przyprawę, czosnek i cebulę w proszku.  
  5. Obtocz plastry bakłażana w mące, następnie zanurz w jajku (pozwól, aby jego nadmiar spłynął), a na koniec obtocz w bułce z przyprawami. Umieść na przygotowanym ruszcie. 
  6. Spryskaj wierzch płatów bakłażana olejem w sprayu. Piecz, aż panierka się zarumieni, a bakłażan będzie miękki – około 40 minut. Przewróć wszystkie porcje na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Na koniec wyjmij z piekarnika i posyp solą. 
  7. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 290 stopni i pozwól mu się nagrzać przez 5 minut. 
  8. Na plastrach bakłażana ułóż mozzarellę, dodaj sos marinara i posyp parmezanem. Włoż z powrotem do piekarnika i piecz do rozpuszczenia sera – 2-3 minuty. 
  9. Podawaj bakłażana od razu. Możesz dodatkowo skropić go oliwą i dodać świeże zioła.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast oleju w sprayu możesz również wykorzystać olej i kuchenny pędzelek silikonowy. Uważaj tylko, aby podczas smarowania bakłażana olejem nie zedrzeć z niego panierki. 
  • Panko możesz zamienić na klasyczną bułkę tartą.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bakłażan zawiera w sobie wiele witamin, w tym witaminy z grupy B, C oraz K. Dodatkowo dostarczy Ci także potasu, miedzi i magnezu. Chociaż sam w sobie może wydawać się bez smaku, w połączeniu z chrupiącą panierką oraz dwoma rodzajami sera zdecydowanie zyska na atrakcyjności. Z racji na niewielką kaloryczność, chrupiący bakłażan to bardzo dobry wybór na lekkostrawną kolację.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN