Mini pizza na spodzie z batata

Każdy z nas lubi jakąś wersję pizzy – w końcu składają się na nią powszechnie uwielbiane składniki. Jeżeli jednak tradycyjna wersja jest zbyt obciążająca dla Twojego dziennego menu lub nie umiesz samodzielnie przygotować ciasta, to nic straconego. Lekka mini pizza na spodzie ze słodkich ziemniaków pozwoli Ci zaspokoić chęć na ten włoski smakołyk i jednocześnie nie wymaga kilku dni przygotowań. 

Składniki (6 porcji):

  • 3-4 średnie okrągłe bataty 
  • 1 1/2 łyżki oleju z awokado 
  • 3/4 szklanki sosu do pizzy 
  • 210 g startego sera mozzarella 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • płatki czerwonej papryki 
  • świeża siekana bazylia 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    294

Węglowodany   41g

Białko   9g

Tłuszcz    10g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Pokrój bataty w plastry o grubości około 1-1,5 centymetra.
  3. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym. 
  4. W dużej misce wymieszaj plastry słodkich ziemniaków z olejem z awokado, solą i pieprzem. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia, zachowując odstępy między plasterkami. 
  5. Piecz przez 25 minut, przewróć i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą ugotowane i złocistobrązowe.  
  6. Nałóż na każdy plasterek około 5-10 g sosu do pizzy (w zależności od wielkości plasterków) i posyp serem. Piecz kolejne 3-5 minut, aż się roztopi.  
  7. Posyp świeżą bazylią i płatkami czerwonej papryki dla dekoracji. 

 

Patenty kucharza: 

  • W przepisie możesz wykorzystać również zwykłe lub czerwone ziemniaki. 
  • Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, wykorzystaj zamiennik sera na bazie roślinnej. 
  • Jeżeli chcesz, aby mini pizza miała więcej białka w porcji, możesz dołożyć na wierzch poszarpanego kurczaka z rożna lub inne wybrane białko. 
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dołożył także drobno posiekane warzywa. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bataty zawierają dużo błonnika i beta-karotenu, a także posiadają wyjątkowy, słodkawy smak. Wykorzystanie ich jako spodu do pizzy pozwoli Ci na obniżenie kaloryczności dania i umożliwi częstsze cieszenie się tym zdrowszym odpowiednikiem popularnego fast foodu. Dzięki wielu możliwym modyfikacjom dodatków możesz cieszyć się nim, kiedy tylko zechcesz, jednocześnie bez ryzyka popadnięcia w monotonię. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN