Każdy z nas lubi jakąś wersję pizzy – w końcu składają się na nią powszechnie uwielbiane składniki. Jeżeli jednak tradycyjna wersja jest zbyt obciążająca dla Twojego dziennego menu lub nie umiesz samodzielnie przygotować ciasta, to nic straconego. Lekka mini pizza na spodzie ze słodkich ziemniaków pozwoli Ci zaspokoić chęć na ten włoski smakołyk i jednocześnie nie wymaga kilku dni przygotowań.
Składniki (6 porcji):
- 3-4 średnie okrągłe bataty
- 1 1/2 łyżki oleju z awokado
- 3/4 szklanki sosu do pizzy
- 210 g startego sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- płatki czerwonej papryki
- świeża siekana bazylia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 294
Węglowodany 41g
Białko 9g
Tłuszcz 10g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Pokrój bataty w plastry o grubości około 1-1,5 centymetra.
- Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
- W dużej misce wymieszaj plastry słodkich ziemniaków z olejem z awokado, solą i pieprzem. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia, zachowując odstępy między plasterkami.
- Piecz przez 25 minut, przewróć i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą ugotowane i złocistobrązowe.
- Nałóż na każdy plasterek około 5-10 g sosu do pizzy (w zależności od wielkości plasterków) i posyp serem. Piecz kolejne 3-5 minut, aż się roztopi.
- Posyp świeżą bazylią i płatkami czerwonej papryki dla dekoracji.
Patenty kucharza:
- W przepisie możesz wykorzystać również zwykłe lub czerwone ziemniaki.
- Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, wykorzystaj zamiennik sera na bazie roślinnej.
- Jeżeli chcesz, aby mini pizza miała więcej białka w porcji, możesz dołożyć na wierzch poszarpanego kurczaka z rożna lub inne wybrane białko.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dołożył także drobno posiekane warzywa.
Jak i dlaczego to działa?
Bataty zawierają dużo błonnika i beta-karotenu, a także posiadają wyjątkowy, słodkawy smak. Wykorzystanie ich jako spodu do pizzy pozwoli Ci na obniżenie kaloryczności dania i umożliwi częstsze cieszenie się tym zdrowszym odpowiednikiem popularnego fast foodu. Dzięki wielu możliwym modyfikacjom dodatków możesz cieszyć się nim, kiedy tylko zechcesz, jednocześnie bez ryzyka popadnięcia w monotonię.