Rozgrzewająca zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyka w polskiej kuchni – podobnie jak wiele innych odmian tego dania. Jeżeli jednak nie masz ochoty na cięższą wersję na mięsie i śmietanie, wypróbuj wegetariański przepis, który znajdziesz poniżej. Możesz podać ją na obiad, kolację lub jako dodatek do większego dania. Ilość dodatków do dekoracji również jest bardzo zróżnicowana.

Składniki (4 porcje):

  • 1 średnia główka kalafiora, pokrojona na duże kawałki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 średnia żółta cebula, pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane 
  • 4 szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki i/lub szczypiorku do dekoracji 

 

Dekoracja (opcjonalnie): 

  • 1 łyżka gęstej śmietany lub mleka kokosowego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    102

Węglowodany   16g

Białko   4g

Tłuszcz    4g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka umieszczonego na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż około 5-7 minut, aż cebula zacznie mięknąć i stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek i podsmażaj dodatkową minutę. 
  2. Do garnka dołóż kalafiora i wodę lub bulion, dopraw solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż kalafior będzie bardzo miękki – około 10-15 minut.  
  3. Jeżeli chcesz, zblenduj zupę na gładki mus i dopraw do smaku. 
  4. Podawaj ze świeżymi ziołami, mielonym czarnym pieprzem i – opcjonalnie – śmietaną.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz uzyskać głębszy smak, przygotuj zupę na bazie bulionu. Wykorzystanie wody obniży z kolei wartość kaloryczną w porcji. 
  • Do zupy możesz podać również grzanki oraz dowolne wybrane białko: mięso, jajko czy tofu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Zupa kalafiorowa to Twój przyjaciel, jeżeli chcesz kontrolować ilość spożywanych kalorii, ale jednocześnie nadal jeść więcej niż dobrze. Rozgrzewająca i aromatyczna, może być świetną kolacją lub obiadem, jeżeli dodasz do niej nieco białka. Co więcej, wiele zup możesz wykorzystać również jako napój – dodatek do innego posiłku, który zapewni Ci dodatkową porcję cennych mikroelementów pochodzących z wykorzystanych warzyw.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN