Zupa kalafiorowa to klasyka w polskiej kuchni – podobnie jak wiele innych odmian tego dania. Jeżeli jednak nie masz ochoty na cięższą wersję na mięsie i śmietanie, wypróbuj wegetariański przepis, który znajdziesz poniżej. Możesz podać ją na obiad, kolację lub jako dodatek do większego dania. Ilość dodatków do dekoracji również jest bardzo zróżnicowana.
Składniki (4 porcje):
- 1 średnia główka kalafiora, pokrojona na duże kawałki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki i/lub szczypiorku do dekoracji
Dekoracja (opcjonalnie):
- 1 łyżka gęstej śmietany lub mleka kokosowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 102
Węglowodany 16g
Białko 4g
Tłuszcz 4g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka umieszczonego na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż około 5-7 minut, aż cebula zacznie mięknąć i stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek i podsmażaj dodatkową minutę.
- Do garnka dołóż kalafiora i wodę lub bulion, dopraw solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż kalafior będzie bardzo miękki – około 10-15 minut.
- Jeżeli chcesz, zblenduj zupę na gładki mus i dopraw do smaku.
- Podawaj ze świeżymi ziołami, mielonym czarnym pieprzem i – opcjonalnie – śmietaną.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz uzyskać głębszy smak, przygotuj zupę na bazie bulionu. Wykorzystanie wody obniży z kolei wartość kaloryczną w porcji.
- Do zupy możesz podać również grzanki oraz dowolne wybrane białko: mięso, jajko czy tofu.
Jak i dlaczego to działa?
Zupa kalafiorowa to Twój przyjaciel, jeżeli chcesz kontrolować ilość spożywanych kalorii, ale jednocześnie nadal jeść więcej niż dobrze. Rozgrzewająca i aromatyczna, może być świetną kolacją lub obiadem, jeżeli dodasz do niej nieco białka. Co więcej, wiele zup możesz wykorzystać również jako napój – dodatek do innego posiłku, który zapewni Ci dodatkową porcję cennych mikroelementów pochodzących z wykorzystanych warzyw.