Kotleciki z tuńczyka i czerwonych ziemniaków

Możesz zjeść je solo lub wykorzystać do burgerów i innych kanapek. Wyjątkowe w smaku, delikatnie chrupiące na zewnątrz kotleciki z tuńczyka pomogą Ci dostarczyć organizmowi dużej ilości białka. Czerwone ziemniaki (nie bataty!) będą z kolei źródłem wielu cennych witamin oraz pełnowartościowych węglowodanów. Przygotuj, spróbuj i przekonaj się sam. 

Składniki (6 porcji):

  • 300 g dzikiego tuńczyka białego w wodzie, odsączonego (bez soli) 
  • 500 g pieczonych czerwonych ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 1/3 szklanki pokruszonego sera feta 
  • 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie) 

 

Przyprawy: 

  • 2 łyżki musztardy Dijon 
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej 
  • sól morska i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka koperku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    203

Węglowodany   17g

Białko   16g

Tłuszcz    8g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  2. Umyj ziemniaki i ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 45 minut lub do momentu, aż będą miękkie i można je będzie łatwo rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. 
  3. Rozgnieć i wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt mokre lub luźne, możesz dodać łyżki bułki tartej pszennej, bułki tartej panko lub płatków owsianych. 
  4. Nabieraj małą garść ciasta i formuj kotlety tej samej wielkości. Możesz wykorzystać do tego łyżkę do lodów, aby każda porcja była zbliżonej wielkości.
  5. Umieść patelnię non-stick na średnim ogniu i spryskaj oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. 
  6. Gdy patelnia się rozgrzeje, włóż kotleciki i smaż przez około 4 do 5 minut z każdej strony lub do momentu, aż krawędzie staną się złotobrązowe, następnie odwróć na drugą stronę i powtórz. Pamiętaj, aby upewnić się, że paszteciki nie przyklejają się do patelni.
  7. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Patenty kucharza: 

  • Podawaj kotleciki z tuńczyka same lub z dodatkiem ulubionych warzyw. 
  • Możesz wykorzystać je również jako zamiennik klasycznego kotleta do burgera. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mięso tuńczyka posiada bardzo specyficzną strukturę, która bardziej kojarzy się z mięsem niż z rybą. Dzięki temu jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mięsa w wielu przepisach. Jeżeli wybierzesz rybę wysokiej jakości, możesz liczyć nie tylko na świetny smak, ale również solidną porcję pełnowartościowego białka w każdym kęsie. 

Ziemniaki czerwone są często mylone z batatami, jednak to odmienny wariant. Ich skórka jest intensywnie czerwona, jednak wewnątrz przypominają klasyczne ziemniaki. Podobnie jak te ostatnie zawierają również sporo skrobi, a także witaminy A, B, C oraz E. Dodatkowo ich smak różni się od tego, który znasz z batatów czy zwykłych ziemniaków, dlatego zdecydowanie warto spróbować. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN