Możesz zjeść je solo, z warzywami, sosem lub wykorzystać jako zamiennik klasycznego kotleta wołowego w burgerze. Kotleciki z tego przepisu zawierają rzadko wykorzystywany u nas składnik – mięso kraba. Zdecydowanie jednak warto dać mu szansę, szczególnie, jeżeli lubisz inne owoce morza. Wykorzystaj kotleciki ziemniaczano-krabowe na kolację lub obiad i ciesz się wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem.
Składniki (9 porcji):
- 450 g świeżego mięsa kraba
- 2 jajka, lekko ubite
- 2 łyżki niskokalorycznego majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 szalotki (zielona cebula), posiekana
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 60 g pokruszonych pieczonych chipsów ziemniaczanych
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- 3 łyżki oleju z awokado
Sos – niewliczony do wartości odżywczych:
- 1/2 szklanki niskokalorycznego majonezu
- 3 łyżki sosu Sriracha
Dekoracja:
- sól i pieprz w płatkach
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 143
Węglowodany 6g
Białko 12g
Tłuszcz 7g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasteczka krabowe. Jeśli mieszanina jest zbyt mokra, dodaj łyżki mąki owsianej (lub innej wybranej), aż ciasto samo się sklei. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodaj lekko ubite jajko.
- Uformuj z ciasta kulki a następnie delikatnie spłaszcz, aby uzyskać kształt medalionu. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów, aby uzyskać porcje o zbliżonej wielkości.
- Postaw patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj olej z awokado. Na patelnię włóż 2 – 3 kotleciki. Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty lub do momentu, aż każda strona będzie złotobrązowa. Następnie ułóż na blasze do pieczenia. Powtarzaj, aż wszystkie paszteciki zostaną upieczone.
- Włóż blachę do pieczenia do piekarnika na 6 – 8 minut. Jeżeli chcesz, w tym czasie przygotuj sos.
- Po upieczeniu pozostaw na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia, a następnie udekoruj płatkami soli i pieprzu.
Patenty kucharza:
- Zamiast oleju z awokado możesz użyć też oleju z pestek winogron lub kokosowego.
- Kotleciki ziemniaczano-krabowe możesz przechować w lodówce w szczelnym pojemniku, przez 2-3 dni.
- Podawaj solo, z sosem lub z sałatką z ulubionych warzyw.
Jak i dlaczego to działa?
Choć kraby nie są szczególnie popularną w Polsce odmianą owoców morza, zdecydowanie warto dać im szansę. Ich mięso jest delikatne i zawiera w sobie dużo białka (ponad 18 g w 100 g). Dodatkowo też to dobre źródło witaminy B12, kwasu askorbinowego (witaminy C), magnezu oraz potasu. Jeżeli lubisz krewetki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że mięso z kraba również przypadnie Ci do gustu.