Kotleciki ziemniaczano-krabowe

Możesz zjeść je solo, z warzywami, sosem lub wykorzystać jako zamiennik klasycznego kotleta wołowego w burgerze. Kotleciki z tego przepisu zawierają rzadko wykorzystywany u nas składnik – mięso kraba. Zdecydowanie jednak warto dać mu szansę, szczególnie, jeżeli lubisz inne owoce morza. Wykorzystaj kotleciki ziemniaczano-krabowe na kolację lub obiad i ciesz się wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. 

Składniki (9 porcji):

  • 450 g świeżego mięsa kraba 
  • 2 jajka, lekko ubite 
  • 2 łyżki niskokalorycznego majonezu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 2 szalotki (zielona cebula), posiekana 
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku 
  • 1 łyżka skórki cytrynowej 
  • 60 g pokruszonych pieczonych chipsów ziemniaczanych 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • 3 łyżki oleju z awokado 

 

Sos – niewliczony do wartości odżywczych: 

  • 1/2 szklanki niskokalorycznego majonezu 
  • 3 łyżki sosu Sriracha 

 

Dekoracja: 

  • sól i pieprz w płatkach 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    143

Węglowodany   6g

Białko   12g

Tłuszcz    7g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasteczka krabowe. Jeśli mieszanina jest zbyt mokra, dodaj łyżki mąki owsianej (lub innej wybranej), aż ciasto samo się sklei. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodaj lekko ubite jajko.
  3. Uformuj z ciasta kulki a następnie delikatnie spłaszcz, aby uzyskać kształt medalionu. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów, aby uzyskać porcje o zbliżonej wielkości.
  4. Postaw patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj olej z awokado. Na patelnię włóż 2 – 3 kotleciki. Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty lub do momentu, aż każda strona będzie złotobrązowa. Następnie ułóż na blasze do pieczenia. Powtarzaj, aż wszystkie paszteciki zostaną upieczone. 
  5. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika na 6 – 8 minut. Jeżeli chcesz, w tym czasie przygotuj sos.
  6. Po upieczeniu pozostaw na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia, a następnie udekoruj płatkami soli i pieprzu.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast oleju z awokado możesz użyć też oleju z pestek winogron lub kokosowego. 
  • Kotleciki ziemniaczano-krabowe możesz przechować w lodówce w szczelnym pojemniku, przez 2-3 dni. 
  • Podawaj solo, z sosem lub z sałatką z ulubionych warzyw. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Choć kraby nie są szczególnie popularną w Polsce odmianą owoców morza, zdecydowanie warto dać im szansę. Ich mięso jest delikatne i zawiera w sobie dużo białka (ponad 18 g w 100 g). Dodatkowo też to dobre źródło witaminy B12, kwasu askorbinowego (witaminy C), magnezu oraz potasu. Jeżeli lubisz krewetki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że mięso z kraba również przypadnie Ci do gustu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN