Niskowęglowodanowy makaron z krewetkami i marinarą

Owoce morza goszczą w wielu różnych odmianach kuchni europejskiej, azjatyckiej, czy amerykańskiej. Te niepozorne skorupiaki pozwalają na przeprowadzenie wielu różnych eksperymentów kulinarnych. Jeżeli przy okazji zwracasz uwagę na to, ile węglowodanów gości na Twoim talerzu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa zrobisz dobry użytek z przepisu na makaron z krewetkami i marinarą. 

Składniki (2 porcje):

  • 560 g surowych krewetek jumbo, obranych i pozbawionych żyłek 
  • 600 g spaghetti konjac/shitaraki 
  • 2 szklanki sosu marinara do makaronu 
  • 12 (grubych) szparagów, posiekanych 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • czarny pieprz 
  • świeża natka pietruszki lub bazylia 

 
Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    405

Węglowodany   26g

Białko   44g

Tłuszcz    11g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik na 205 stopni. 
  2. W misce wymieszaj makaron i sos marinara.
  3. Na blasze do pieczenia rozłóż folię, ułóż na nim porcję makaronu i krewetek, a następnie przykryj drugim arkuszem i zawiń brzegi tak, aby nie przepuszczały powietrza. Uwaga: porcje pakuj oddzielnie.
  4. Piecz przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą stronę.
  5. Wyjmij z piekarnika i zdejmij delikatnie wierzchnią warstwę folii. Odczekaj chwilę, aby danie nieco się przestudziło.
  6. Udekoruj pieprzem lub świeżymi ziołami. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast makaronu konjac możesz wykorzystać także ten pełnoziarnisty. Pamiętaj jedynie, że wartość kaloryczna porcji ulegnie zmianie.
  • Wykorzystaj makaron z krewetkami i marinarą o niskiej zawartości węglowodanów jako obiad lub kolację.
  • Jeżeli nie lubisz owoców morza (lub jesteś na nie uczulony), możesz przygotować ten przepis także z mięsem drobiowym, jak kurczak czy indyk. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Makaron z mąki konjac ma niezwykłe właściwości – praktycznie nie posiada żadnych wartości odżywczych. Jest to świetne rozwiązanie dla osób chcących ograniczyć udział węglowodanów w diecie. Krewetki z kolei są bardzo dobrym zamiennikiem dla kurczaka i innych odmian mięsa. Zawierają dużo białka i mają charakterystyczny smak, który wprowadzi trochę różnorodności do Twojego jadłospisu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN