Czarny chrupki łosoś

Łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, o ile wybieramy okazy z dzikiego połowu. Dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych oraz dużej porcji białka, dlatego warto włączyć go w cotygodniową rozpiskę żywieniową. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować chrupiącą, zaczernioną z wierzchu wersję łososia z patelni. 

Składniki (2 porcje):

  • 300 g fileta z łososia, najlepiej dzikiego 
  • oliwa z oliwek, najlepiej w sprayu 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) masła 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku cebulowego 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) pieprzu cayenne 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    250

Węglowodany   4g

Białko   29g

Tłuszcz    12g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Podziel łososia na dwie porcje i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie spryskaj łososia olejem.  
  2. Natrzyj mieszanką przyprawową całego łososia, także skórę. 
  3. Postaw patelnię żeliwną na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi i i zacznie skwierczeć. 
  4. Połóż łososia skórą do góry na patelni, tak aby górna część się przysmażyła. Smaż przez 3–5 minut lub do momentu, aż pojawią się czarne ślady i rybę będzie można łatwo zdjąć z patelni. 
  5. Odwróć filety i powtórz dla drugiej strony, smażąc przez 6-8 minut. Uważaj, aby nie trzymać ryby na patelni zbyt długo. 
  6. Zdejmij z patelni, podawaj z warzywami i innymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast  łososia możesz użyć dowolnej innej tłustej ryby. 
  • Przygotowanego łososia możesz zjeść solo lub potraktować jako dodatek do innego dania (także sałatki, po wcześniejszym przestudzeniu). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest rybą tłustą, co oznacza, że zawiera w sobie dużo zdrowych kwasów tłuszczowych – szczególnie z grupy omega. Dodatkowo również jest wartościowym źródłem białka. W wydaniu na chrupko może stanowić ciekawą odmianę od sushi czy wersji pieczonej, co pozwoli Ci na zachowanie większej różnorodności w Twoim codziennym jadłospisie. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN