Łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, o ile wybieramy okazy z dzikiego połowu. Dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych oraz dużej porcji białka, dlatego warto włączyć go w cotygodniową rozpiskę żywieniową. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować chrupiącą, zaczernioną z wierzchu wersję łososia z patelni.
Składniki (2 porcje):
- 300 g fileta z łososia, najlepiej dzikiego
- oliwa z oliwek, najlepiej w sprayu
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) masła
Przyprawy:
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) czosnku w proszku
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku cebulowego
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) pieprzu cayenne
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 250
Węglowodany 4g
Białko 29g
Tłuszcz 12g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Podziel łososia na dwie porcje i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie spryskaj łososia olejem.
- Natrzyj mieszanką przyprawową całego łososia, także skórę.
- Postaw patelnię żeliwną na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi i i zacznie skwierczeć.
- Połóż łososia skórą do góry na patelni, tak aby górna część się przysmażyła. Smaż przez 3–5 minut lub do momentu, aż pojawią się czarne ślady i rybę będzie można łatwo zdjąć z patelni.
- Odwróć filety i powtórz dla drugiej strony, smażąc przez 6-8 minut. Uważaj, aby nie trzymać ryby na patelni zbyt długo.
- Zdejmij z patelni, podawaj z warzywami i innymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Zamiast łososia możesz użyć dowolnej innej tłustej ryby.
- Przygotowanego łososia możesz zjeść solo lub potraktować jako dodatek do innego dania (także sałatki, po wcześniejszym przestudzeniu).
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś jest rybą tłustą, co oznacza, że zawiera w sobie dużo zdrowych kwasów tłuszczowych – szczególnie z grupy omega. Dodatkowo również jest wartościowym źródłem białka. W wydaniu na chrupko może stanowić ciekawą odmianę od sushi czy wersji pieczonej, co pozwoli Ci na zachowanie większej różnorodności w Twoim codziennym jadłospisie.