Pieczony czarny dorsz z imbirem i limonką

Ryba to dobry wybór na obiad lub kolację, jeżeli zależy ci na bogatym w białko, ale jednocześnie lekkim posiłku. W połączeniu z charakterystycznymi smakami limonki oraz imbiru zdecydowanie będzie stanowić ciekawą pozycję w Twoim menu. Pieczony czarny dorsz trzepis w sam raz dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała.

Składniki (4 porcje):

  • 1 ząbek czosnku, drobno starty na tarce 
  • ½ łyżeczki skórki z limonki 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 2 łyżki syropu z agawy 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 
  • 1 łyżeczka soli koszernej 
  • 450 g filetu z czarnego dorsza, podzielone na 4 porcje 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    180

Węglowodany   10g

Białko   25g

Tłuszcz    4g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce wymieszaj czosnek, skórkę z limonki, sok z limonki, syrop z agawy, oliwę z oliwek, imbir i sól.  
  2. Umieść rybę w dużej, zamykanej plastikowej torbie. Wlej mieszaninę limonki na rybę, wyciśnij powietrze z worka i zamknij. Wymieszaj aby pokryć rybę marynatą. Przechowuj w lodówce przez 30 minut do 1 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.  
  4. Wyłóż dużą blachę do pieczenia z brzegiem papierem pergaminowym.  
  5. Wyjmij rybę z marynaty i ułóż skórą do dołu na pergaminie. Włóż blachę do piekarnika.  
  6. Piecz, aż ryba zacznie się rozpadać pod widelcem – od 12 do 15 minut.  
  7. Udekoruj świeżo posiekaną kolendrą.

 

Patenty kucharza: 

  • Podawaj z pieczonymi szparagami i innymi ulubionymi sezonowymi warzywami lub sałatką. 
  • Zamiast czarnego dorsza możesz użyć dorsza atlantyckiego. 
  • Jeżeli Twoje filety nie mają skóry, nie przejmuj się. Do przepisu możesz wykorzystać także „gołą” rybę. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pieczony czarny dorsz to bardzo niskokaloryczne, lecz pełnowartościowe źródło białka, co sprawia, że możesz pozwolić sobie na objętościowo większą kolację bez ryzykowania wystąpienia nadwyżki energetycznej. Dodatkowo zawiera w sobie również witaminę B12, D oraz selen, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając ryby na obiad czy kolację zwróć uwagę, aby pochodziły one z dobrych źródeł i były najwyższej możliwej jakości.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN