Klasyczna sałatka kalafiorowa do spożycia bez konieczności podgrzewania, wegetariańska i o dużej zawartości białka oraz błonnika. Dzięki temu jest bardzo sycąca, a Ty nie poczujesz głodu przez wiele godzin po posiłku. Jest to dobry wybór dla osób poszukujących obiadów do podania na zimno oraz szukających alternatywy dla majonezu jako formy dressingu.
Składniki (1 porcja):
- Kalafior – 250 g
- Marchew z groszkiem, mrożona – 150 g
- Jaja kurze całe – 112 g (ok. 2 jajka rozmiaru S)
- Jogurt grecki – 100 g
- Ogórki, kiszone – 60 g
- Cebula – 50 g
- Chleb żytni razowy – 30 g
- Musztarda – 5 g
- Pieprz czarny mielony – 1 g
- Sól himalajska – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 499
Węglowodany 39g
Białko 31g
Tłuszcz 21g
Błonnik 17g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Podziel kalafior na małe różyczki i gotuj przez 15 minut na parze.
- Przygotuj dużą miskę i połącz w niej posiekane ogórki, cebulę, ugotowane małe jajko rozmiar S i rozmrożone warzywa.
- Dodaj jogurt, musztardę i dopraw do smaku.
- Wrzuć ugotowany i posiekany kalafior, po czym dokładnie wymieszaj.
- Włóż gotową sałatkę do lodówki i podawaj na zimno
Patenty kucharza:
- Dla wygodniejszego przechowania możesz przechować sałatkę w zamykanym unchboxie.
- Zamiast chleba żytniego możesz użyć pieczywa orkiszowego lub na zakwasie.
Jak i dlaczego to działa?
Kalafior jest źródłem witamin A, B, C, E oraz K, a także wielu mikroelementów, jak potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, cynk czy miedź. Zawiera również niewiele kalorii, dzięki czemu sałatka kalafiorowa jest posiłkiem o stosunkowo dużej objętości pomimo umiarkowanej zawartości energetycznej. To dobry wybór dla osób, które potrzebują dużo zjeść, aby czuć się nasyconym. W połączeniu z jajkiem, jogurtem i innymi warzywami stanowi wartościową opcję obiadową do spożycia na zimno.