Masz ochotę na bułkę, ale niekoniecznie ze standardowym wołowym burgerem? Wypróbuj czegoś innego, a dokładnie połączenia delikatnej ryby z ostrą papryczką jalapeno. Burger z łososiem może być dla Ciebie zamiennikiem kotleta wołowego w tym popularnym daniu fast food, jak i dodatkiem do klasycznego obiadu. Przygotuj kilka porcji i ciesz się nimi przez kolejne dni.
Składniki (5 porcji):
- 600 g surowego fileta z łososia bez skóry
- 1 szklanka bułki tartej lub panko
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- 2/3 szklanki posiekanej zielonej cebuli
- 1 jalapeño (lub więcej), posiekane
- 1 szklanka posiekanego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 332
Węglowodany 11g
Białko 29g
Tłuszcz 18g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj 75% łososia do blendera lub robota kuchennego o dużej mocy. Zmiksuj na lepką masę, a następnie dodaj do miski.
- Pozostałe 25% filetu z łososia pokrój w kostkę i dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj.
- Podziel równomiernie mięso mielone, tworząc burgery. Możesz wykorzystać do tego łyżkę do lodów. Gotowe burgery włóż do lodówki na co najmniej 20 minut, żeby nabrały formy.
- Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
- Postaw dużą patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy będzie już gorąca, lekko spryskaj olejem, następnie dodaj burgery z łososia. Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty lub do momentu, aż brzegi burgera z łososiem staną się brązowe i chrupiące.
- Przełóż kotleciki na blachę wyłożoną pergaminem (lub włóż całą patelnię do piekarnika). Piecz 6 – 10 minut, w zależności od grubości burgerów.
- Po delikatnym przestudzeniu wybierz ulubione dodatki i pieczywo, złóż burgera i ciesz się smakiem.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność posiłku, zamiast bułki zawiń burgera w liść sałaty lub jarmużu.
- Podawaj z takimi samymi dodatkami, jak standardowego burgera (pomidor, cebula, ser).
- Jeżeli chcesz bardziej pikantne burgery, wykorzystaj jalapeno razem z nasionami. Dla łagodniejszego smaku usuń nasiona z papryczki przed dodaniem do masy.
Jak i dlaczego to działa?
Ostra papryczka pozytywnie wpłynie na Twój metabolizm, jak i będzie ciekawą odmianą smakową od bardziej stonowanych dań. Łosoś zawiera w sobie dużo zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega, a także jest jednym z nielicznych produktów spożywczych zawierających w sobie witaminę D. Burger z łososiem będzie opcją bardziej lekkostrawną, którą możesz wykorzystać także w innych daniach.