Burger z łososiem i papryczką jalapeno

Masz ochotę na bułkę, ale niekoniecznie ze standardowym wołowym burgerem? Wypróbuj czegoś innego, a dokładnie połączenia delikatnej ryby z ostrą papryczką jalapeno. Burger z łososiem może być dla Ciebie zamiennikiem kotleta wołowego w tym popularnym daniu fast food, jak i dodatkiem do klasycznego obiadu. Przygotuj kilka porcji i ciesz się nimi przez kolejne dni. 

Składniki (5 porcji):

  • 600 g surowego fileta z łososia bez skóry 
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko 
  • 1 łyżka wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • 2/3 szklanki posiekanej zielonej cebuli 
  • 1 jalapeño (lub więcej), posiekane 
  • 1 szklanka posiekanego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    332

Węglowodany   11g

Białko   29g

Tłuszcz    18g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj 75% łososia do blendera lub robota kuchennego o dużej mocy. Zmiksuj na lepką masę, a następnie dodaj do miski. 
  2. Pozostałe 25% filetu z łososia pokrój w kostkę i dodaj do miski razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj.
  3. Podziel równomiernie mięso mielone, tworząc burgery. Możesz wykorzystać do tego łyżkę do lodów. Gotowe burgery włóż do lodówki na co najmniej 20 minut, żeby nabrały formy.  
  4. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. 
  5. Postaw dużą patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy będzie już gorąca, lekko spryskaj olejem, następnie dodaj burgery z łososia. Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty lub do momentu, aż brzegi burgera z łososiem staną się brązowe i chrupiące. 
  6. Przełóż kotleciki na blachę wyłożoną pergaminem (lub włóż całą patelnię do piekarnika). Piecz 6 – 10 minut, w zależności od grubości burgerów.
  7. Po delikatnym przestudzeniu wybierz ulubione dodatki i pieczywo, złóż burgera i ciesz się smakiem.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność posiłku, zamiast bułki zawiń burgera w liść sałaty lub jarmużu. 
  • Podawaj z takimi samymi dodatkami, jak standardowego burgera (pomidor, cebula, ser). 
  • Jeżeli chcesz bardziej pikantne burgery, wykorzystaj jalapeno razem z nasionami. Dla łagodniejszego smaku usuń nasiona z papryczki przed dodaniem do masy. 

 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ostra papryczka pozytywnie wpłynie na Twój metabolizm, jak i będzie ciekawą odmianą smakową od bardziej stonowanych dań. Łosoś zawiera w sobie dużo zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega, a także jest jednym z nielicznych produktów spożywczych zawierających w sobie witaminę D. Burger z łososiem będzie opcją bardziej lekkostrawną, którą możesz wykorzystać także w innych daniach.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN