Makaron warzywny jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji pszenicznej – szczególnie, jeżeli nie możesz przekonać się do tego wykonywanego z mąki konjac. Dodatkowo możesz też przygotować go z różnych warzyw. W tym przepisie połączymy makaron z cukinii z innymi warzywami oraz krewetkami, co utworzy pełnowartościową kolację.
Składniki (6 porcji):
- 3 duże cukinie przepuszczone przez spiralizer (ok. 840 g)
- 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
- 260 g kukurydzy
- 1/2 łyżki oleju z awokado
- 450 g obranych i oczyszczonych krewetek
- 1 łyżka mieszanki przypraw (chili, papryka, sól, czosnek, cebula, pietruszka, kminek)
- 1 duże awokado, pokrojone w kostkę
Dressing:
- 1 łyżka oleju z awokado
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (chili, papryka, sól, czosnek, cebula, pietruszka, kminek)
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- świeża posiekana kolendra
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 323
Węglowodany 30g
Białko 22g
Tłuszcz 15g
Błonnik 9g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski dodaj cukinię przepuszczoną przez spiralizer, pomidorki koktajlowe i kukurydzę i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj awokado i delikatnie wymieszaj, starając się go nie rozgnieść. Odłóż na bok.
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na dressing. Odstaw na bok.
- Rozgrzej dużą patelnię non-stick na średnim ogniu i dodaj olej z awokado. Gdy będzie gorący (około 30 sekund), dodaj krewetki, posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw i smaż przez 2-3 minuty z jednej strony. Odwróć je, posyp pozostałą przyprawą i smaż przez kolejną minutę, aż będą twarde.
- Wyłóż makaron z cukinii na talerz i dodaj krewetki. Dressing wykorzystaj tuż przed spożyciem.
Patenty kucharza:
- Zamiast krewetek możesz wykorzystać też kurczaka albo przegrzebki.
- Jeżeli planujesz zjeść posiłek później, dressing przechowuj osobno.
- Makaron warzywny możesz przygotować również z marchewki, batatów oraz dyni.
Jak i dlaczego to działa?
Makarony przygotowane z warzyw są delikatniejszą i niskowęglowodanową alternatywą dla tradycyjnych odmian pasty. Możesz je wykorzystać zarówno w daniach obiadowych, jak i w sałatkach czy dodatkach do głównego posiłku. Dzięki temu nie tylko obniżysz kaloryczność pojedynczej porcji, ale również dostarczysz sobie dodatkowej dziennej porcji warzyw.