Makaron warzywny z cukinii z krewetkami

Makaron warzywny jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji pszenicznej – szczególnie, jeżeli nie możesz przekonać się do tego wykonywanego z mąki konjac. Dodatkowo możesz też przygotować go z różnych warzyw. W tym przepisie połączymy makaron z cukinii z innymi warzywami oraz krewetkami, co utworzy pełnowartościową kolację. 

Składniki (6 porcji):

  • 3 duże cukinie przepuszczone przez spiralizer (ok. 840 g) 
  • 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 
  • 260 g kukurydzy 
  • 1/2 łyżki oleju z awokado 
  • 450 g obranych i oczyszczonych krewetek 
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (chili, papryka, sól, czosnek, cebula, pietruszka, kminek) 
  • 1 duże awokado, pokrojone w kostkę 

 

Dressing: 

  • 1 łyżka oleju z awokado 
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (chili, papryka, sól, czosnek, cebula, pietruszka, kminek) 
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • świeża posiekana kolendra 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    323

Węglowodany   30g

Białko   22g

Tłuszcz    15g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski dodaj cukinię przepuszczoną przez spiralizer, pomidorki koktajlowe i kukurydzę i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj awokado i delikatnie wymieszaj, starając się go nie rozgnieść. Odłóż na bok.
  2. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na dressing. Odstaw na bok. 
  3. Rozgrzej dużą patelnię non-stick na średnim ogniu i dodaj olej z awokado. Gdy będzie gorący (około 30 sekund), dodaj krewetki, posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw i smaż przez 2-3 minuty z jednej strony. Odwróć je, posyp pozostałą przyprawą i smaż przez kolejną minutę, aż będą twarde. 
  4. Wyłóż makaron z cukinii na talerz i dodaj krewetki. Dressing wykorzystaj tuż przed spożyciem.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast krewetek możesz wykorzystać też kurczaka albo przegrzebki. 
  • Jeżeli planujesz zjeść posiłek później, dressing przechowuj osobno. 
  • Makaron warzywny możesz przygotować również z marchewki, batatów oraz dyni. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Makarony przygotowane z warzyw są delikatniejszą i niskowęglowodanową alternatywą dla tradycyjnych odmian pasty. Możesz je wykorzystać zarówno w daniach obiadowych, jak i w sałatkach czy dodatkach do głównego posiłku. Dzięki temu nie tylko obniżysz kaloryczność pojedynczej porcji, ale również dostarczysz sobie dodatkowej dziennej porcji warzyw.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN