Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana, która może stanowić posiłek sam w sobie lub być dodatkiem do innego dania. Propozycja w tym przepisie zawiera w sobie węglowodany. Możesz przygotować ją zawczasu i wykorzystać w ciągu tygodnia do obiadów lub kolacji. To idealny dodatek szczególnie do mięs i ryb.
Składniki (9 porcji):
- 1,3 kg czerwonych ziemniaków, pokrojonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 1 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 5 plastrów bekonu
- 275 g różyczek brokułów
- 1 szklanka posiekanej zielonej cebulki
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki drożdży odżywczych
- sól i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 229
Węglowodany 27g
Białko 5g
Tłuszcz 12g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
2. Pokrój ziemniaki na średniej wielkości kostkę i wymieszaj z oliwą, kminkiem, 1 1/2 łyżeczki papryki, czosnkiem w proszku oraz odrobiną soli i pieprzu. - Ułóż na 1-2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i piecz przez 45-50 minut, aż będą miękkie wewnątrz i chrupkie na zewnątrz. Przemieszaj ziemniaki w połowie czasu pieczenia.
- Ustaw dużą patelnię non-stick i ułóż na niej plastry bekonu. Wybierz średni ogień i smaż przez ok. 10 minut, przewracając na drugą stronę według potrzeby, aż mięso będzie chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia.
- Na tej samej patelni usmaż brokuły. Wylej większość tłuszczu z bekonu (pozostawiając jedynie cienką warstwę). Dodaj brokuły i smaż 6-7 minut, aż będą al dente. Odstaw do przestudzenia.
- Zrób dressing. Dodaj majonez, sok z cytryny, drożdże odżywcze, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do małej miski i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Gdy ziemniaki, bekon i brokuły ostygną, dodaj je do miski i delikatnie wymieszaj. Dressing dodaj tuż przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Zamiast czerwonych ziemniaków możesz użyć zwykłej odmiany.
- Zamiast bekonu możesz wykorzystać również pancettę lub boczek.
- Sałatka ziemniaczana wiele zyska także wtedy, gdy zamiast bekonu dodasz pieczone mięso z kurczaka.
Jak i dlaczego to działa?
Ziemniaki są bardzo dobrym, niskokalorycznym źródłem węglowodanów. Zawierają w sobie magnez, fosfor, potas, wapń, cynk i żelazo, a także wiele witamin. W połączeniu z brokułami oraz bekonem będą stanowić sycący, bogaty w mikroelementy posiłek, który dodatkowo pozwoli Ci utrzymać spożycie warzyw na wysokim poziomie w ciągu dnia.