Sałatka ziemniaczana z brokułami i bekonem

Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana, która może stanowić posiłek sam w sobie lub być dodatkiem do innego dania. Propozycja w tym przepisie zawiera w sobie węglowodany. Możesz przygotować ją zawczasu i wykorzystać w ciągu tygodnia do obiadów lub kolacji. To idealny dodatek szczególnie do mięs i ryb. 

Składniki (9 porcji):

  • 1,3 kg czerwonych ziemniaków, pokrojonych 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki papryki 
  • 1 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 5 plastrów bekonu 
  • 275 g różyczek brokułów 
  • 1 szklanka posiekanej zielonej cebulki 
  • 1/3 szklanki majonezu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki drożdży odżywczych 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    229

Węglowodany   27g

Białko   5g

Tłuszcz    12g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.  
    2. Pokrój ziemniaki na średniej wielkości kostkę i wymieszaj z oliwą, kminkiem, 1 1/2 łyżeczki papryki, czosnkiem w proszku oraz odrobiną soli i pieprzu.  
  2. Ułóż na 1-2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i piecz przez 45-50 minut, aż będą miękkie wewnątrz i chrupkie na zewnątrz. Przemieszaj ziemniaki w połowie czasu pieczenia. 
  3. Ustaw dużą patelnię non-stick i ułóż na niej plastry bekonu. Wybierz średni ogień i smaż przez ok. 10 minut, przewracając na drugą stronę według potrzeby, aż mięso będzie chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostaw do ostygnięcia. 
  4. Na tej samej patelni usmaż brokuły. Wylej większość tłuszczu z bekonu (pozostawiając jedynie cienką warstwę). Dodaj brokuły i smaż 6-7 minut, aż będą al dente. Odstaw do przestudzenia. 
  5. Zrób dressing. Dodaj majonez, sok z cytryny, drożdże odżywcze, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do małej miski i mieszaj, aż składniki się połączą.  
  6. Gdy ziemniaki, bekon i brokuły ostygną, dodaj je do miski i delikatnie wymieszaj. Dressing dodaj tuż przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast czerwonych ziemniaków możesz użyć zwykłej odmiany. 
  • Zamiast bekonu możesz wykorzystać również pancettę lub boczek.
  • Sałatka ziemniaczana wiele zyska także wtedy, gdy zamiast bekonu dodasz pieczone mięso z kurczaka.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ziemniaki są bardzo dobrym, niskokalorycznym źródłem węglowodanów. Zawierają w sobie magnez, fosfor, potas, wapń, cynk i żelazo, a także wiele witamin. W połączeniu z brokułami oraz bekonem będą stanowić sycący, bogaty w mikroelementy posiłek, który dodatkowo pozwoli Ci utrzymać spożycie warzyw na wysokim poziomie w ciągu dnia.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN