Przepisy na śniadania

Tradycja głosi, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I niezależnie od tego, czy tradycja ma rację, my wiemy, że śniadanie powinno być sycące, niezbyt skomplikowane i szybkie w przygotowaniu – w końcu kto ma dziś czas, żeby ucztować codziennie przed pracą czy innymi obowiązkami? Rzuć okiem na nasze przepisy i przekonaj się, że śniadanie to coś więcej niż jajecznica, kanapki czy owsianka.

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY NA ŚNIADANIA

  • All Post
  • ŚNIADANIA
fot. Freepik

Choć może się wydawać, że to deser na śniadanie, to jednak przygotowane babeczki z płatkami owsianymi i borówkami zdecydowanie zaspokoją Twój pierwszy głód. Pełne białka, antyoksydantów i cennych witamin, świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie w drodze do pracy lub też brunch. Z jednej porcji ciasta przygotujesz ich aż 12.

  • All Post
  • ŚNIADANIA
fot. Freepik

Wyjątkowy irlandzki chleb piwny, do przygotowania którego potrzebujesz tylko trzech produktów: mąki, miodu oraz - oczywiście - piwa. Wywodzi się z kuchni irlandzkiej, gdzie to ostatnie bardzo często widnieje na liście niezbędnych składników. Chleb, który przygotujesz z tym przepisem, teksturą i smakiem przypomina pieczywo na zakwasie. Nadaje się szczególnie do dań przygotowywanych na wytrawnie.

  • All Post
  • ŚNIADANIA
fot. Freepik

Smoothie bowl to bardzo powszechna opcja śniadaniowa w USA. Możesz dodać do niej dowolne ulubione owoce, masło orzechowe, płatki owsiane i wiele innych dodatków, co sprawia, że jest to danie uniwersalne i łatwo dopasować je do swojego gustu. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować miseczkę smoothie o intensywnie niebieskim odcieniu.

WSZYSTKIE PRZEPISY NA ZDROWE ŚNIADANIA

Szybko, łatwo i zdrowo – to główne cele, które przyświecały dietetykom New Level Sport podczas układania przepisów na śniadania. Chcemy, żeby przygotowywanie zdrowych śniadań stało się codziennym nawykiem.

  • All Post
  • ŚNIADANIA
fot. Pexels

Połączenie mięsa lub sera z owocami to motyw powszechny w wielu różnych kuchniach, w tym także śródziemnomorskiej. W tym przepisie znajdziesz proste, szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie, które pozwoli Ci zachować poczucie sytości aż do nadejścia obiadu. Dodatkowy plus? Możesz użyć wielu różnych składników, na jakie masz akurat ochotę.

fot. Freepik

Smoothie bowl to bardzo powszechna opcja śniadaniowa w USA. Możesz dodać do niej dowolne ulubione owoce, masło orzechowe, płatki owsiane i wiele innych dodatków, co sprawia, że jest to danie uniwersalne i łatwo dopasować je do swojego gustu. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować miseczkę smoothie o intensywnie niebieskim odcieniu.

fot. Freepik

Ciasteczka w stylu chocolate chips są tak kultowe, że nie trzeba ich nikomu przeszkadzać. Nie zawsze jednak masz ochotę dokładnie na taką formę łakocia. W takim wypadku polecamy przygotować śniadaniowe owsiane babeczki, które czerpią wiele z przepisu na ciastka, ale jednak są nieco bardziej wartościową przekąską.

fot. Freepik

Wyjątkowy irlandzki chleb piwny, do przygotowania którego potrzebujesz tylko trzech produktów: mąki, miodu oraz - oczywiście - piwa. Wywodzi się z kuchni irlandzkiej, gdzie to ostatnie bardzo często widnieje na liście niezbędnych składników. Chleb, który przygotujesz z tym przepisem, teksturą i smakiem przypomina pieczywo na zakwasie. Nadaje się szczególnie do dań przygotowywanych na wytrawnie.

fot. Freepik

Matcha jest odmianą zielonej herbaty, która największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich – szczególnie Japonii. Ty też możesz wykorzystać jej pobudzające i prozdrowotne właściwości. Waniliowe matcha latte to dobra alternatywa dla kawy, która równie skutecznie postawi Cię rano na nogi.

fot. Freepik

Chłodny poranek prosi się o ciepłe śniadanie – szczególnie, gdy w pierwszej połowie dnia czeka na Ciebie dużo wyzwań. Jeżeli chcesz zjeść coś rozgrzewającego, ale jednocześnie dość lekkiego, wypróbuj ciepłe kanapki z białkiem jajka w postaci puszystej „chmurki”, które zastąpi tradycyjnego burgera lub wędlinę.

fot. Freepik

Lato to dobry czas na próbowanie niecodziennych smaków. Jeżeli nigdy nie łączyłeś owoców z warzywami w jednym daniu, to z tym przepisem odkryjesz, jak się do tego zabrać. Lekka sałatka z melonem może być Twoim drugim śniadaniem lub też dodatkiem do większego posiłku. Jej delikatny, lekko słodki smak z całą pewnością pobudzi Twoją wyobraźnię. 

fot. Freepik

Kanapka z wędzonym łososiem, którą przygotujesz w dosłownie 5 minut. Idealna na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy. Zawiera w sobie solidną porcję białka i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu poczucie sytości pozostanie z Tobą na dłużej. Co ważne – możesz dowolnie zmieniać dodatki warzywne, dzięki czemu Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona. 

fot. Freepik

Jajka na śniadanie to popularny wybór praktycznie na całym świecie. Są zdrowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych i dodatkowo również świetnie smakują niezależnie od tego, jak je przygotujesz. Jeżeli masz ochotę na małą odmianę, jajko z batatem może być bardzo dobrym pomysłem, na jutrzejszy poranny posiłek. 

fot. Pexels

Owsianka jest bardzo uniwersalnym, łatwym do przygotowania śniadaniem. Możesz zrobić ją na słodko lub na wytrawnie – za każdym razem inaczej. W tym przepisie odkryjesz wersję dla łasuchów, z czekoladą i masłem orzechowym. Pamiętaj tylko, aby przygotować sobie śniadanie na wieczór dnia poprzedniego. 

fot. Pexels

Jeżeli lubisz słodkie śniadania z dużą zawartością białka, to ten przepis zdecydowanie powinieneś wypróbować. Prosty i szybki jogurt z dodatkami możesz zjeść od razu, jak i zabrać ze sobą w drogę. Wystarczy naturalny jogurt i zaledwie kilka składników do niego, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Te ostatnwybierz wedle uznania! 

fot. Freepik

Idealna na ciepłe, letnie dni, sałatka z tropikalnymi owocami, kokosem i limonką będzie dla Ciebie świetną przekąską lub dodatkiem do śniadania. Zawiera w sobie sporo węglowodanów, w związku z czym dostarczy Ci nieco energii do działania. Wykorzystaj przepis w sezonie na owoce z listy składników, aby uzyskać najlepszy możliwy smak. 

fot. Freepik

Zapomniało Ci się o kupionych kilka dni temu bananach i teraz są całe w czarne kropki? To świetnie - będziesz miał okazję na przygotowanie nietypowej odmiany pieczywa. Bananowy chleb jest bardzo popularną alternatywą dla tradycyjnego bochenka, więc nie czekaj i daj mu szansę. Gwarantujemy, że nie pożałujesz - co najwyżej będziesz musiał zaraz zrobić nową porcję. 

fot. Freepik

Dzięki swojemu łagodnemu, neutralnemu smakowi ogórki są zdecydowanie jednym z bardziej uniwersalnych odmian warzyw. Co ciekawe, mogą być świetne także w niecodziennej aranżacji – na przykład z masłem orzechowym i posiekanymi orzeszkami. Sałatka z z ogórkiem z tego przepisu może być zarówno posiłkiem samym w sobie (polecamy szczególnie na lato), jak i dodatkiem do innych smakołyków na talerzu. 

Śniadaniowa sałatka z jajkiem w koszulce

Dzięki obecności różnorodnych warzyw sałatki są pełne błonnika i mikroelementów, co sprawia, że po ich spożyciu czujesz się najedzony na dłużej. Jeżeli zaczniesz dzień od posiłku zawierającego dużą porcję zieleniny, nie będziesz musiał martwić się o jej zjedzenie później. Dodatkowo również sałatka z jajkiem w tym przepisie jest łatwa do modyfikacji – wystarczy, że wybierzesz za każdym razem inne, sezonowe warzywa. 

Zielono mi: sałatka z ogórkiem, awokado i groszkiem

Zielone warzywa mają dla człowieka szczególne znaczenie: zawierają w sobie wiele ważnych substancji odżywczych, pomagają minimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób, a także utrzymują wysoki poziom sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Dlaczego by więc nie skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw? Intensywnie zielona, letnia sałatka dostarczy Ci wszystkiego, co najlepsze.

Krewetki z czerwonym curry i mango (plus opcja wegańska)

Nietypowa sałatka łącząca w sobie wiele różnych smaków. Możesz przygotować ją na zapas i zabrać ze sobą w podróż – wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Jest to przepis w sam raz na gorące letnie dni, kiedy nie bardzo masz ochotę na jedzenie i starasz się komponować niewielkie posiłki o jak największej ilości składników odżywczych. 

fot. Pexels

Tost francuski to bardzo popularne śniadanie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: na słodko, wytrawnie lub jedynie z jajkiem. Jeżeli chcesz uzyskać tosty w bardziej fit wersji, upiecz je w piekarniku, zamiast smażyć na patelni. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować tosty na słodko. Do dzieła!

fot. Pexels

Parfait to rodzaj francuskiego deseru, który układany jest warstwa po warstwie w wysokim naczyniu, na przykład kielichu lub pucharku. Tradycyjnie wykonuje się go, przekładając masę z mleka, jajek i bitej śmietany różnorodnymi dodatkami, jak kawa, czekolada, czy owoce. W tym przepisie odkryjesz, jak wykonać jego fit wersję smakującą jak tiramisu o (bardzo) wysokiej zawartości białka – w sam raz na dobry początek dnia. 

fot. Freepik

Zaspałeś i nie masz czasu na porządne śniadanie? A może nie przepadasz za dużymi posiłkami wcześnie rano? Warzywna quesadilla powinna znaleźć się w Twoim menu niezależnie od odpowiedzi. Przygotujesz pełnowartościowe, ciepłe (!) śniadanie w zaledwie 10 minut – z samych podstawowych składników, które zapewne masz już pod ręką. 

Pokaż więcej

End of Content.

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

WIRTUALNY TRENER

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN