Owsiane babeczki w stylu chocolate chip cookies

Ciasteczka w stylu chocolate chips są tak kultowe, że nie trzeba ich nikomu przeszkadzać. Nie zawsze jednak masz ochotę dokładnie na taką formę łakocia. W takim wypadku polecamy przygotować śniadaniowe owsiane babeczki, które czerpią wiele z przepisu na ciastka, ale jednak są nieco bardziej wartościową przekąską.

Składniki (10 porcji):

  • 2 małe lub średnie banany, rozgniecione 
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 250 g płatków owsianych 
  • 2 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub chocolate chips 
  • 1/4 łyżeczki soli 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    195

Węglowodany   31g

Białko   5g

Tłuszcz    6g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.  
  2. Formę do muffinów wyłóż silikonowymi lub papierowymi papilotkami. 
  3. Do dużej miski włóż banany i rozgnieć widelcem, aż uzyskasz gładką pulpę. 
  4. Dodaj mokre składniki – mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.  
  5. Następnie dodaj suche składniki – płatki owsiane, zmielone siemię lniane, cynamon, proszek do pieczenia i sól i ponownie dobrze wymieszaj. 
  6. Na koniec dołóż kawałki czekolady i rozprowadź je ostrożnie w masie przy pomocy szpatułki. Możesz zachować część do dekoracji na później. 
  7. Napełnij 10 foremek na muffiny. Każda foremka powinna być wypełniona w około 3/4 wysokości. Posyp pozostałymi kawałkami czekolady
  8. Piecz przez 25 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.  
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.

 

Patenty kucharza: 

  • Owsiane babeczki możesz wykorzystać jako dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania. 
  • Podawaj z ulubionymi i/lub sezonowymi owocami. 
  • W przepisie możesz użyć dowolnej odmiany czekolady (my wykorzystaliśmy ciemną). Pamiętaj, że biała czekolada zbrązowieje pod wpływem ciepła ze względu na większą zawartość cukru. 
  • Chcesz więcej białka w porcji? Do suchych składników dodaj nieco odżywki białkowej o neutralnym smaku. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane są bardzo uniwersalnym produktem, z którego przygotujesz niezliczoną ilość dań śniadaniowych i przekąsek. Zawierają przy tym całkiem dużo błonnika i białka, a także złożone, wolno przyswajalne węglowodany, które zapewnią Ci energię do działania na dłuższy czas. W połączeniu z kawałkami posiekanej czekolady pozwoli Ci również zaspokoić chęć na coś słodkiego.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN