Ciasteczka w stylu chocolate chips są tak kultowe, że nie trzeba ich nikomu przeszkadzać. Nie zawsze jednak masz ochotę dokładnie na taką formę łakocia. W takim wypadku polecamy przygotować śniadaniowe owsiane babeczki, które czerpią wiele z przepisu na ciastka, ale jednak są nieco bardziej wartościową przekąską.
Składniki (10 porcji):
- 2 małe lub średnie banany, rozgniecione
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g płatków owsianych
- 2 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub chocolate chips
- 1/4 łyżeczki soli
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 195
Węglowodany 31g
Białko 5g
Tłuszcz 6g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Formę do muffinów wyłóż silikonowymi lub papierowymi papilotkami.
- Do dużej miski włóż banany i rozgnieć widelcem, aż uzyskasz gładką pulpę.
- Dodaj mokre składniki – mleko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Następnie dodaj suche składniki – płatki owsiane, zmielone siemię lniane, cynamon, proszek do pieczenia i sól i ponownie dobrze wymieszaj.
- Na koniec dołóż kawałki czekolady i rozprowadź je ostrożnie w masie przy pomocy szpatułki. Możesz zachować część do dekoracji na później.
- Napełnij 10 foremek na muffiny. Każda foremka powinna być wypełniona w około 3/4 wysokości. Posyp pozostałymi kawałkami czekolady
- Piecz przez 25 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
Patenty kucharza:
- Owsiane babeczki możesz wykorzystać jako dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania.
- Podawaj z ulubionymi i/lub sezonowymi owocami.
- W przepisie możesz użyć dowolnej odmiany czekolady (my wykorzystaliśmy ciemną). Pamiętaj, że biała czekolada zbrązowieje pod wpływem ciepła ze względu na większą zawartość cukru.
- Chcesz więcej białka w porcji? Do suchych składników dodaj nieco odżywki białkowej o neutralnym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Płatki owsiane są bardzo uniwersalnym produktem, z którego przygotujesz niezliczoną ilość dań śniadaniowych i przekąsek. Zawierają przy tym całkiem dużo błonnika i białka, a także złożone, wolno przyswajalne węglowodany, które zapewnią Ci energię do działania na dłuższy czas. W połączeniu z kawałkami posiekanej czekolady pozwoli Ci również zaspokoić chęć na coś słodkiego.