Idealna na ciepłe, letnie dni, sałatka owocowa w wydaniu tropikalnym z kokosem i limonką będzie dla Ciebie świetną przekąską lub dodatkiem do śniadania. Zawiera w sobie sporo węglowodanów, w związku z czym dostarczy Ci nieco energii do działania. Wykorzystaj przepis w sezonie na owoce z listy składników, aby uzyskać najlepszy możliwy smak.
Składniki (8 porcji):
- 1/2 ananasa pokrojonego na kawałki
- 2 mango obrane i pokrojone na kawałki
- 1 średnia papaja, obrana, pozbawiona nasion i pokrojona na kawałki
- 4 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
- 2 średnie banany obrane i pokrojone w plasterki
- wyciśnięty sok z 2 limonek
- 100 g płatków kokosowych
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 244
Węglowodany 48g
Białko 3g
Tłuszcz 7g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego pomoże Ci dostarczyć dzienną niezbędną dawkę witamin, minerałów, błonnika i innych niezbędnych związków odżywczych.
Sposób przygotowania:
- Pokrój wszystkie owoce i umieść je w misce.
- Dodaj sok z limonki i delikatnie wymieszaj.
- Posyp wiórkami kokosowymi tuż przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do godziny. Sałatka będzie smakować najlepiej w dniu przygotowania.
- Zamiast kokosa możesz dodać również ziarenka granatu.
- Chcesz orzeźwiającą sałatkę? Przygotuj owoce oddzielnie, przechowaj przez godzinę-dwie w lodówce i dopiero potem złóż sałatkę.
- Przepis ten nadaje się dla osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską.
Jak i dlaczego to działa?
Owoce tropikalne cechują się wyjątkowymi, charakterystycznymi aromatami i smakami. Podobnie, jak nasze lokalne odpowiedniki, dostarczą Ci witamin A, B, C, D, E oraz K, a także pierwiastków i innych cennych związków chemicznych. Sałatka owocowa może być dla Ciebie zdrowym wysokowęglowodanowym śniadaniem, jak też dodatkiem do innego przepisu.