Kanapki na ciepło z białkiem jajka

Chłodny poranek prosi się o ciepłe śniadanie – szczególnie, gdy w pierwszej połowie dnia czeka na Ciebie dużo wyzwań. Jeżeli chcesz zjeść coś rozgrzewającego, ale jednocześnie dość lekkiego, wypróbuj ciepłe kanapki z białkiem jajka w postaci puszystej „chmurki”, które zastąpi tradycyjnego burgera lub wędlinę.

Składniki (2 porcje):

  • 2 plastry (ok. 30 g) bekonu lub pancetty 
  • 2 mini brioszki (ok. 30 g każda) lub inne mini bułeczki 
  • 3 białka jaj 
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • 1/2 małego dojrzałego awokado 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    500

Węglowodany   35g

Białko   29g

Tłuszcz    27g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Postaw patelnię non-stick na kuchence i ułóż na niej plastry bekonu, a następnie ustaw ogień na średni. Smaż do uzyskania preferowanej chrupkości, obracając na drugą stronę co jakiś czas. 
  2. Bułki przekrój na pół. Lekko spryskaj oliwą z oliwek (lub wykorzystaj tłuszcz z bekonu). Włóż bułki na patelnię wnętrzem do dołu. Piecz przez 3–5 minut lub do momentu, aż brzegi lekko się zarumienią. Opcjonalnie możesz również opiec je w opiekaczu (bez oliwy). 
  3. W misce lekko ubij białka z przyprawami  za pomocą widelca lub trzepaczki. Ponownie postaw patelnię na średnim ogniu.  
  4. W razie potrzeby wytrzyj patelnię do czysta, lekko spryskaj olejem, a następnie wlej białka jajek. Za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki przeciągaj białka z boku na bok, aby je wymieszać. Gdy jajka będą ugotowane w około 75%, zdejmij patelnię z ognia i kontynuuj mieszanie. 
  5. Posmaruj górną i dolną część bułki pastą z awokado. Dodaj białka jaj, a następnie plaster kanadyjskiego bekonu i złóż kanapkę.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli kanapka wystygnie, możesz ją odgrzać w opiekaczu. 
  • Zamiast jajek kurzych możesz wykorzystać także jajka przepiórcze. Jedno jajko przepiórcze odpowiada 1/5 jajka kurzego. 
  • Jeżeli chcesz nieco bardziej kaloryczny posiłek, wykorzystaj całe jajka i przygotuj z nich omlet. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajka są świetnym źródłem wysokiej jakości białka, a także zawierają w sobie wiele cennych mikroelementów: witaminy A, D, E, K oraz B12, kwas foliowy, potas, fosfor, cynk oraz siarkę. Dodatkowo także jajka są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega-6. W połączeniu z bekonem i świeżym pieczywem kanapki z białkiem jajka będą stanowić klasyczne, pożywne śniadanie na ciepło, które szczególnie dobrze sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN