Połączenie mięsa lub sera z owocami to motyw powszechny w wielu różnych kuchniach, w tym także śródziemnomorskiej. W tym przepisie znajdziesz proste, szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie, które pozwoli Ci zachować poczucie sytości aż do nadejścia obiadu. Dodatkowy plus? Możesz użyć wielu różnych składników, na jakie masz akurat ochotę.
Składniki (5 porcji):
- 60 g sera mozzarella light w dwóch porcjach po 30 g
- 2 plastry prosciutto di Parma
- 1 szklanka dowolnego melona lub arbuza, pokrojonego w kostkę
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 270
Węglowodany 14g
Białko 23g
Tłuszcz 15g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Owiń ser plastrami prosciutto.
- Pokrój melona na średniej wielkości kawałki.
- Umieść melona w lunchboxie i ułóż na nim zawinięty w szynkę ser.
Patenty kucharza:
- W przepisie możesz wykorzystać dowolnego melona: kantalupę, żółtego, gaię, arbuza etc.
- Zamiast melona możesz użyć także innych sezonowych owoców.
- Szynkę prosciutto możesz zastąpić dowolną inną szynką długodojrzewającą (jamon iberico, serrano, szynką szwarcwaldzką, kindziukiem etc.) Zwróć jedynie uwagę na rozkład makroskładników oraz kaloryczność.
- Jeżeli nie planujesz szybkiego spożycia drugiego śniadania, przechowaj je w lodówce.
Jak i dlaczego to działa?
Szynki dojrzewające są bogatym źródłem białka i jednocześnie jedną z najmniej przetworzonych odmian wędlin – w ich skład wchodzi tylko mięso i sól (uważaj na jej ilość, jeżeli nie możesz jej zbyt dużo spożywać: niektóre odmiany wędlin dojrzewających mają jej zauważalnie więcej). W połączeniu z serem stanowią sztandarową przekąskę w stylu śródziemnomorskim. Z kolei dodatek owoców sprawi, że dostarczysz swojemu organizmowi dodatkowych witamin i mikroelementów (różnych w zależności od wykorzystanego owocu). To drobna, jednak sycąca przekąska, która będzie idealna jako drugie śniadanie – szybkie w przygotowaniu, łatwe w zapakowaniu i bezproblemowe w konsumpcji.