Drugie śniadanie z melonem, prosciutto i mozzarellą

Połączenie mięsa lub sera z owocami to motyw powszechny w wielu różnych kuchniach, w tym także śródziemnomorskiej. W tym przepisie znajdziesz proste, szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie, które pozwoli Ci zachować poczucie sytości aż do nadejścia obiadu. Dodatkowy plus? Możesz użyć wielu różnych składników, na jakie masz akurat ochotę.

Składniki (5 porcji):

  • 60 g sera mozzarella light w dwóch porcjach po 30 g 
  • 2 plastry prosciutto di Parma 
  • 1 szklanka dowolnego melona lub arbuza, pokrojonego w kostkę 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    270

Węglowodany   14g

Białko   23g

Tłuszcz    15g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Owiń ser plastrami prosciutto.
  2. Pokrój melona na średniej wielkości kawałki.
  3. Umieść melona w lunchboxie i ułóż na nim zawinięty w szynkę ser.

 

Patenty kucharza: 

  • W przepisie możesz wykorzystać dowolnego melona: kantalupę, żółtego, gaię, arbuza etc. 
  • Zamiast melona możesz użyć także innych sezonowych owoców. 
  • Szynkę prosciutto możesz zastąpić dowolną inną szynką długodojrzewającą (jamon iberico, serrano, szynką szwarcwaldzką, kindziukiem etc.) Zwróć jedynie uwagę na rozkład makroskładników oraz kaloryczność.
  • Jeżeli nie planujesz szybkiego spożycia drugiego śniadania, przechowaj je w lodówce.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Szynki dojrzewające są bogatym źródłem białka i jednocześnie jedną z najmniej przetworzonych odmian wędlin – w ich skład wchodzi tylko mięso i sól (uważaj na jej ilość, jeżeli nie możesz jej zbyt dużo spożywać: niektóre odmiany wędlin dojrzewających mają jej zauważalnie więcej). W połączeniu z serem stanowią sztandarową przekąskę w stylu śródziemnomorskim. Z kolei dodatek owoców sprawi, że dostarczysz swojemu organizmowi dodatkowych witamin i mikroelementów (różnych w zależności od wykorzystanego owocu). To drobna, jednak sycąca przekąska, która będzie idealna jako drugie śniadanie – szybkie w przygotowaniu, łatwe w  zapakowaniu i bezproblemowe w konsumpcji. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN