Wyjątkowy irlandzki chleb piwny, do przygotowania którego potrzebujesz tylko trzech produktów: mąki, miodu oraz – oczywiście – piwa. Wywodzi się z kuchni irlandzkiej, gdzie to ostatnie bardzo często widnieje na liście niezbędnych składników. Chleb, który przygotujesz z tym przepisem, teksturą i smakiem przypomina pieczywo na zakwasie. Nadaje się szczególnie do dań przygotowywanych na wytrawnie.
Składniki (18 porcji):
- 420 g samorosnącej mąki
- 350 ml ciemnego piwa (w przepisie wykorzystano Guiness)
- 100 g miodu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 107
Węglowodany 22g
Białko 3g
Tłuszcz 13g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja odpowiada jednej przeciętnej kromce (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce za pomocą dużej szpatułki, aż ciasto zacznie się łączyć i zacznie odchodzić od brzegów.
- Przygotuj formę do pieczenia chleba, nacierając ją masłem lub innym neutralnym tłuszczem. Ciasta wystarczy na foremkę do chleba o wymiarach ok. 22 x 12 cm.
- Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45-50 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem. To ważny krok, ponieważ w czasie odpoczynku wnętrze chleba ma szansę się dopiec. Jeżeli pokroisz go od razu, możesz uzyskać niedopieczony środek.
Patenty kucharza:
- Podawaj jako dodatek do zup, z masłem do śniadania zamiast zwykłego pieczywa, a także jako grzanki.
- Jeżeli nie masz samorosnącej mąki, możesz przygotować ją samodzielnie. Na jeden chleb będziesz potrzebować 420 g mąki pełnoziarnistej i uniwersalnej w proporcji 50:50, 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 łyżeczki soli. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki razem zanim zaczniesz przygotowywać ciasto na chleb.
- Możesz wypróbować również przygotowywanie chleba z innymi odmianami piwa.
- W przepisie nie wymieniono drożdży, ponieważ te są już zawarte w piwie, które wykorzystasz do przygotowania ciasta.
Jak i dlaczego to działa?
Pieczywo co do zasady jest wartym uwagi dodatkiem do diety – szczególnie, jeżeli otworzysz się na inne smaki, niż tylko klasyczny chleb pszenny. Mąka zawiera w sobie gluten, co sprawia że jest całkiem dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Dobrej jakości irlandzki chleb piwny może być bardzo dobrym dodatkiem lub bazą bazą do dań śniadaniowych, lunchy oraz przekąsek.