Matcha jest odmianą zielonej herbaty, która największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich – szczególnie Japonii. Ty też możesz wykorzystać jej pobudzające i prozdrowotne właściwości. Waniliowe matcha latte to dobra alternatywa dla kawy, która równie skutecznie postawi Cię rano na nogi.
Składniki (1 porcja):
- 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mleka owsianego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 381
Węglowodany 66g
Białko 16g
Tłuszcz 8g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pogrzej i spień mleko owsiane.
- Do dużego kubka lub dodaj matchę i gorącą wodę i energicznie wymieszaj, aż powstanie piana.
- Dołóż ekstrakt wanilii.
- Do kubka wlej przygotowane mleko owsiane i wymieszaj.
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać również świeżą wanilię. Ziarenka z całej laski zapewnią mocniejszy waniliowy smak latte.
- Nie musisz spieniać mleka, jednak wtedy napój będzie mniej delikatny w teksturze.
- Zamiast mleka owsianego wykorzystaj dowolne inne ulubione mleko.
- Porcja ma zbyt wiele kalorii? Podziel ją na dwie.
- Zachęcamy do spróbowania tradycyjnego sposobu parzenia matchy – możesz potraktować go jako ciekawostkę lub swoisty poranny rytuał.
- Jeżeli chcesz uzyskać słodki napój, dodaj nieco cukru, cukru kokosowego, syropu z agawy lub miodu.
Jak i dlaczego to działa?
Matcha zawiera w sobie katechiny, które ułatwiają organizmowi człowieka walkę z wolnymi rodnikami. Dodatkowo jest również świetnym środkiem pobudzającym, który możesz stosować zamiennie z kawą. Znajdziesz w niej także witaminy A oraz C, a także całkiem dużą ilość żelaza, potasu i wapnia. W połączeniu z nutą wanilii i mlekiem będzie to napój w sam raz na pobudkę.
Waniliowe matcha latte pomoże Ci rozbudzić się rano i zyskać nieco energii na pierwszą połowę dnia. Możesz wykorzystać je solo lub dodać do innego posiłku.