Kanapka z wędzonym łososiem, którą przygotujesz w dosłownie 5 minut. Idealna na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy. Zawiera w sobie solidną porcję białka i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu poczucie sytości pozostanie z Tobą na dłużej. Co ważne – możesz dowolnie zmieniać dodatki warzywne, dzięki czemu Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona.
Składniki (1 porcja):
- 1 kromka ulubionego chleba, opieczona
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 3-4 plasterki łososia wędzonego
- 5 plasterków marynowanej cebuli
- 5 plasterków konserwowej cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 gałązka świeżego koperku, zerwana z łodygi
Opcjonalnie:
- 1-2 łyżeczki marynowanej gorczycy
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 350
Węglowodany 23g
Białko 17g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Opiecz pieczywo w opiekaczu do pożądanej chrupkości.
- Posmaruj pieczywo serkiem śmietankowym i ułóż na nim łososia.
- Dodaj marynowaną cebulę, marynowane nasiona gorczycy i konserwowaną cytrynę.
Patenty kucharza:
- Nie masz marynowanej gorczycy? Pomiń ją, wybierz inny marynowany produkt lub zamień na musztardę.
- Możesz wykorzystać dowolny rodzaj pieczywa. Zachęcamy do opcji pełnoziarnistych i na zakwasie.
- Przeciętna kromka chleba waży około 30-40 g.
- Jeżeli nie chcesz wykorzystywać pieczywa, możesz przygotować tę kanapkę również na waflu ryżowym, waflu kukurydzianym lub z pieczywem chrupkim.
- Zamiast łososia możesz użyć także innej wędzonej tłustej ryby.
Jak i dlaczego to działa?
Kanapka z wędzonym łososiem to szybki i łatwy w przygotowaniu sposób na pierwsze i drugie śniadanie. Wybierając tłustą rybę dbasz o to, by dostarczyć sobie białka oraz niezbędnych zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega. Wykorzystanie serka śmietankowego zamiast masła pozwala obniżyć ilość tłuszczu w daniu, a także daje nieco inną kompozycję smaków. Jeżeli planujesz zjeść kanapkę później, pamiętaj tylko, aby przechować ją w lodówce lub zapakować w szczelny lunchbox.