Kanapka z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

Kanapka z wędzonym łososiem, którą przygotujesz w dosłownie 5 minut. Idealna na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy. Zawiera w sobie solidną porcję białka i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu poczucie sytości pozostanie z Tobą na dłużej. Co ważne – możesz dowolnie zmieniać dodatki warzywne, dzięki czemu Twoja dieta będzie bardziej urozmaicona. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 kromka ulubionego chleba, opieczona 
  • 2 łyżki serka śmietankowego 
  • 3-4 plasterki łososia wędzonego 
  • 5 plasterków marynowanej cebuli 
  • 5 plasterków konserwowej cytryny pokrojonej w cienkie plasterki 
  • 1 gałązka świeżego koperku, zerwana z łodygi 

 

Opcjonalnie: 

  • 1-2 łyżeczki marynowanej gorczycy 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    350

Węglowodany   23g

Białko   17g

Tłuszcz    10g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Opiecz pieczywo w opiekaczu do pożądanej chrupkości. 
  2. Posmaruj pieczywo serkiem śmietankowym i ułóż na nim łososia. 
  3. Dodaj marynowaną cebulę, marynowane nasiona gorczycy i konserwowaną cytrynę.

 

Patenty kucharza: 

  • Nie masz marynowanej gorczycy? Pomiń ją, wybierz inny marynowany produkt lub zamień na musztardę. 
  • Możesz wykorzystać dowolny rodzaj pieczywa. Zachęcamy do opcji pełnoziarnistych i na zakwasie. 
  • Przeciętna kromka chleba waży około 30-40 g.
  • Jeżeli nie chcesz wykorzystywać pieczywa, możesz przygotować tę kanapkę również na waflu ryżowym, waflu kukurydzianym lub z pieczywem chrupkim.
  • Zamiast łososia możesz użyć także innej wędzonej tłustej ryby. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kanapka z wędzonym łososiem to szybki i łatwy w przygotowaniu sposób na pierwsze i drugie śniadanie. Wybierając tłustą rybę dbasz o to, by dostarczyć sobie białka oraz niezbędnych zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega. Wykorzystanie serka śmietankowego zamiast masła pozwala obniżyć ilość tłuszczu w daniu, a także daje nieco inną kompozycję smaków. Jeżeli planujesz zjeść kanapkę później, pamiętaj tylko, aby przechować ją w lodówce lub zapakować w szczelny lunchbox. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN