Tost francuski na zakwasie

Tost francuski to bardzo popularne śniadanie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: na słodko, wytrawnie lub jedynie z jajkiem. Jeżeli chcesz uzyskać tosty w bardziej fit wersji, upiecz je w piekarniku, zamiast smażyć na patelni. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować tosty na słodko. Do dzieła!

Składniki (8 porcji):

  • 450 g 2-dniowego chleba na zakwasie (ok. 15 standardowych kromek) 
  • 1 szklanka mrożonego banana, rozmrożonego i rozgniecionego (lub puree ze świeżych, dojrzałych bananów) 
  • 5 jajek + 3 białka 
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego o smaku waniliowym 
  • 1 łyżka cynamonu 

 

Sos karmelowy: 

  •  1 puszka (13,5 uncji) lekkiego mleka kokosowego 
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (LUB 1/2 laski wanilii) 

szczypta soli 

Nadzienie: 

  •  1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan 
  • 2 łyżki cukru kokosowego 

Dekoracja: 

  • świeże jagody 
  • syrop bezcukrowy 

Opcjonalnie: 

  • 2 łyżeczki kardamonu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    370

Węglowodany   57g

Białko   12g

Tłuszcz    10g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Postaw żeliwną patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj składniki na karmel, wymieszaj i doprowadź do lekkiego wrzenia (być może będzie konieczne stopniowe zwiększanie ognia). Gotuj na wolnym ogniu przez 3–5 minut lub do momentu, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Stopniowo zmniejszaj ogień, aby zgęstniał, gotuj i mieszaj przez dodatkowe 3–5 minut. Zdejmuj z ognia, aby zgęstniało.
  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem polewy i dekoracji). 
  4. Wylej mieszaninę jajek na chleb i mieszaj, aż wszystkie kawałki zostaną dobrze obtoczone w masie. Odstaw (pod przykryciem) do lodówki na noc lub pozostaw do namoczenia w temperaturze pokojowej na 25-30 minut.
  5. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 x 30 cm wlej karmel i rozprowadź go dokładnie. Następnie dodaj namoczone pieczywo. Dodaj dodatki. Przykryj i piecz przez 35–40 minut, zdejmując wierzch na ostatnie 10 minut pieczenia, aż ciasto będzie złociste. 
  6. Po upieczeniu pozostaw na 5-10 minut do przestygnięcia, a następnie pokrój na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Podawaj ze swoimi ulubionymi owocami, szczególnie sezonowymi. 
  • Zamiast chleba na zakwasie możesz użyć też pszenicznego lub pełnoziarnistego. 
  • Liczysz kalorie? Użyj wagi kuchennej do odmierzania składników i porcjowania. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Tost francuski jest posiłkiem bardzo sycącym, w związku z czym to dobry pomysł na duże śniadanie, gdy potrzebujesz rano energii do codziennych wyzwań. Dodając do posiłku świeże owoce zapewniasz sobie porcję witamin i innych cennych substancji odżywczych. Jajko z kolei jest – nie bez powodu – uznawane za jeden z najlepszych superfoods na świecie. Zawiera nie tylko wysokiej jakości białko, ale również witaminę D i wiele ważnych makroelementów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN