Tost francuski to bardzo popularne śniadanie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów: na słodko, wytrawnie lub jedynie z jajkiem. Jeżeli chcesz uzyskać tosty w bardziej fit wersji, upiecz je w piekarniku, zamiast smażyć na patelni. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować tosty na słodko. Do dzieła!
Składniki (8 porcji):
- 450 g 2-dniowego chleba na zakwasie (ok. 15 standardowych kromek)
- 1 szklanka mrożonego banana, rozmrożonego i rozgniecionego (lub puree ze świeżych, dojrzałych bananów)
- 5 jajek + 3 białka
- 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego o smaku waniliowym
- 1 łyżka cynamonu
Sos karmelowy:
- 1 puszka (13,5 uncji) lekkiego mleka kokosowego
- 2/3 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (LUB 1/2 laski wanilii)
szczypta soli
Nadzienie:
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
- 2 łyżki cukru kokosowego
Dekoracja:
- świeże jagody
- syrop bezcukrowy
Opcjonalnie:
- 2 łyżeczki kardamonu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 370
Węglowodany 57g
Białko 12g
Tłuszcz 10g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Postaw żeliwną patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj składniki na karmel, wymieszaj i doprowadź do lekkiego wrzenia (być może będzie konieczne stopniowe zwiększanie ognia). Gotuj na wolnym ogniu przez 3–5 minut lub do momentu, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Stopniowo zmniejszaj ogień, aby zgęstniał, gotuj i mieszaj przez dodatkowe 3–5 minut. Zdejmuj z ognia, aby zgęstniało.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki (z wyjątkiem polewy i dekoracji).
- Wylej mieszaninę jajek na chleb i mieszaj, aż wszystkie kawałki zostaną dobrze obtoczone w masie. Odstaw (pod przykryciem) do lodówki na noc lub pozostaw do namoczenia w temperaturze pokojowej na 25-30 minut.
- Do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 20 x 30 cm wlej karmel i rozprowadź go dokładnie. Następnie dodaj namoczone pieczywo. Dodaj dodatki. Przykryj i piecz przez 35–40 minut, zdejmując wierzch na ostatnie 10 minut pieczenia, aż ciasto będzie złociste.
- Po upieczeniu pozostaw na 5-10 minut do przestygnięcia, a następnie pokrój na porcje.
Patenty kucharza:
- Podawaj ze swoimi ulubionymi owocami, szczególnie sezonowymi.
- Zamiast chleba na zakwasie możesz użyć też pszenicznego lub pełnoziarnistego.
- Liczysz kalorie? Użyj wagi kuchennej do odmierzania składników i porcjowania.
Jak i dlaczego to działa?
Tost francuski jest posiłkiem bardzo sycącym, w związku z czym to dobry pomysł na duże śniadanie, gdy potrzebujesz rano energii do codziennych wyzwań. Dodając do posiłku świeże owoce zapewniasz sobie porcję witamin i innych cennych substancji odżywczych. Jajko z kolei jest – nie bez powodu – uznawane za jeden z najlepszych superfoods na świecie. Zawiera nie tylko wysokiej jakości białko, ale również witaminę D i wiele ważnych makroelementów.