Nietypowa sałatka łącząca w sobie wiele różnych smaków. Możesz przygotować ją na zapas i zabrać ze sobą w podróż – wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Jest to przepis w sam raz na gorące letnie dni, kiedy nie bardzo masz ochotę na jedzenie i starasz się komponować niewielkie posiłki o jak największej ilości składników odżywczych.
Składniki (5 porcji):
Sałatka:
- 5 szklanek posiekanej zielonej sałaty
- 4 szklanki czerwonej kapusty, drobno posiekanej
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w drobne słupki
- 1 1/4 szklanki edamame (młoda fasola sojowa)
- 1 1/2 szklanki mango, pokrojonego w kostkę
- 2 łodygi zielonej cebulki, posiekanej (głównie zielona część)
- 1 1/2 szklanki gotowanej komosy ryżowej
- 680 g surowych krewetek jumbo
Dressing:
- 1 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki czerwonej pasty curry (lub 1 1/2 łyżki proszku curry)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru kokosowego (lub surowego cukru trzcinowego)
- 2 łyżki białego octu
- 1/4 szklanki wody
- sól morska do smaku
Opcjonalnie:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1/2 limonki (lub więcej według uznania)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 400
Węglowodany 40g
Białko 29g
Tłuszcz 14g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do blendera włóż składniki na dressing i zmiksuj na gładką masę. Alternatywnie, jeśli nie masz blendera, możesz dodać wszystkie składniki do miski i ubić widelcem na gładką masę.
- Ustaw patelnię non-stick na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, lekko spryskaj olejem i dodaj krewetki. Podczas smażenia dodaj sól morską i pieprz. Smaż przez około 8-10 minut.
- Do dużej miski włóż wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj (wcześniej pozwól krewetkom nieco ostygnąć).
- Dodaj dressing do sałatki tuż przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Opcja wegańska: możesz przygotować tę sałatkę także bez krewetek lub zamiast nich wykorzystać tofu lub ciecierzycę.
- Nie masz pod ręką edamame? Wykorzystaj zwykłą zieloną fasolkę.
- Możesz przechowywać sałatkę (bez dressingu) w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni. Sam dressing zachowa świeżość około 7-10 dni.
- Jeżeli chcesz uzyskać danie bardziej pikantne, możesz usmażyć krewetki z płatkami suszonego chili (w formie przyprawy).
Jak i dlaczego to działa?
Krewetki są ciekawym zamiennikiem dla mięsa i podrobów. Mają unikatowy smak, a w połączeniu z płatkami chili mogą naprawdę Cię zaskoczyć. Dodatkowo są również bogatym źródłem pełnowartościowego białka i pasują do wielu dań oraz dodatków.
Obecność mango i warzyw sprawia, że jest to posiłek o wysokiej zawartości witamin i mikroelementów. Jeżeli lubisz nietypowe smaki, to ta sałatka jest zdecydowanie opcją godną wypróbowania.