Parfait to rodzaj francuskiego deseru, który układany jest warstwa po warstwie w wysokim naczyniu, na przykład kielichu lub pucharku. Tradycyjnie wykonuje się go, przekładając masę z mleka, jajek i bitej śmietany różnorodnymi dodatkami, jak kawa, czekolada, czy owoce. W tym przepisie odkryjesz, jak wykonać jego fit wersję smakującą jak tiramisu o (bardzo) wysokiej zawartości białka – w sam raz na dobry początek dnia.
Składniki (1 porcja):
- 200 g 2% jogurtu greckiego
- 3 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego (lub wody)
- 4 ciasteczka, biszkopty lub krakersy o niskiej zawartości cukru
- 1 miarka (ok. 40 g) odżywki białkowej o smaku mokki
- 1/3 szklanki kawy (do namaczania ciasteczek)
Dekoracja:
- 1 czubata łyżka kakao
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 420
Węglowodany 31g
Białko 53g
Tłuszcz 9g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj odżywkę białkową, jogurt i mleko migdałowe (lub wodę) na gładką masę.
- Dodaj kawę do małej miseczki i zanurz krakersy lub ciastka w kawie na około 10–15 sekund – tylko tyle, aby nadać im aromat, a nie sprawić, by zmiękły.
- Zbuduj parfait w słoiku lub misce. Na spód ułóż 2 ciastka, na wierzch dodaj połowę jogurtu białkowego, następnie kolejne ciastko i na wierzch pozostałą mieszankę jogurtową.
- Ostatni biszkopt pokrusz i posyp po wierzchu razem z kakao.
Patenty kucharza:
- Zamiast jogurtu greckiego możesz użyć naturalnego serka typu skyr (uwaga – podniesie zawartość białka w porcji).
- Zamiast kakao do dekoracji możesz użyć także wybranych świeżych owoców lub wiórek (płatków) orzechowych.
Jak i dlaczego to działa?
Rozpoczęcie dnia od posiłku zawierającego dużą ilość białka jest korzystne dla Twojego organizmu. Nie tylko dostarczysz mu budulca i sporej dawki energii, ale również zajmiesz swój układ pokarmowy na dłuższy czas – nie będziesz czuł głodu pięć minut po posiłku. Ten przepis możesz również modyfikować, co umożliwi uzyskanie większej różnorodności w menu. Nie masz rano czasu na przygotowywanie śniadania? Nic prostszego – zrób parfait ala tiramisu wieczorem i pozostaw w lodówce przez noc.