Dzięki swojemu łagodnemu, neutralnemu smakowi ogórki są zdecydowanie jednym z bardziej uniwersalnych odmian warzyw. Co ciekawe, mogą być świetne także w niecodziennej aranżacji – na przykład z masłem orzechowym i posiekanymi orzeszkami. Sałatka z z ogórkiem z tego przepisu może być zarówno posiłkiem samym w sobie (polecamy szczególnie na lato), jak i dodatkiem do innych smakołyków na talerzu.
Składniki (4 porcje):
- 12 ogórków perskich przekrojonych na pół i pokrojonych ukośnie
Sos:
- 5 łyżek naturalnego masła orzechowego bez cukru i soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki tamari o niskiej zawartości sodu (lub sosu sojowego)
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka ostrego oleju chili
Opcjonalnie:
- 2 łyżki płatków czerwonej papryki
- 1 szklanka luźno porwanej kolendry (lub bazylii, mięty, estragonu lub pietruszki)
Dekoracja:
- kolendra
- pokruszone, prażone orzeszki ziemne
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 200
Węglowodany 12g
Białko 7g
Tłuszcz 14g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj pokrojone ogórki na durszlak i posyp je odrobiną soli, aby usunąć nadmiar wilgoci. Odstaw na 10 minut.
- W misce wymieszaj składniki na sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Mieszaj, aż masa stanie się gładka.
- Dodaj ogórki do dużej miski i skrop je około 3/4 sosu, zostawiając trochę do dekoracji. Delikatnie wymieszaj sos i ogórki, następnie posyp kolendrą i ponownie wymieszaj.
- Przed podaniem posyp sałatkę garstką pokruszonych orzeszków.
Patenty kucharza:
- Aby zwiększyć podaż białka, możesz dodać kurczaka, tofu lub inny ulubiony produkt.
- Nie masz pod ręką ogórków perskich? Wybierz zwykłe krótkie lub długie.
- Sałatka z ogórkiem świetnie sprawdzi się obok ryby, wołowiny lub kurczaka.
- Przechowuj sałatkę i dressing osobno, jeżeli nie planujesz jeść posiłku od razu.
- Chcesz nieco zwiększyć kaloryczność? Dodaj do sałatki swoje ulubione sezonowe warzywa.
Jak i dlaczego to działa?
Ogórek w znaczącej większości składa się z wody, co czyni go jednocześnie bardzo niskokalorycznym produktem, jak i dobrym źródłem wody – szczególnie, jeżeli zapominasz o regularnym jej spożywaniu. Dodatkowo zawiera on wiele cennych dla organizmu człowieka substancji, jak witaminy B oraz C, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Dodatek orzechów i masła orzechowego sprawi, że na Twoim talerzu zawitają zdrowe kwasy tłuszczowe, a całość będzie idealnym, lekkostrawnym śniadaniem na lato (lub dodatkiem do większego obiadu).