Pikantna sałatka z ogórkiem i orzechami

Dzięki swojemu łagodnemu, neutralnemu smakowi ogórki są zdecydowanie jednym z bardziej uniwersalnych odmian warzyw. Co ciekawe, mogą być świetne także w niecodziennej aranżacji – na przykład z masłem orzechowym i posiekanymi orzeszkami. Sałatka z z ogórkiem z tego przepisu może być zarówno posiłkiem samym w sobie (polecamy szczególnie na lato), jak i dodatkiem do innych smakołyków na talerzu. 

Składniki (4 porcje):

  • 12 ogórków perskich przekrojonych na pół i pokrojonych ukośnie 

 

Sos: 

  •  5 łyżek naturalnego masła orzechowego bez cukru i soli 
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 3 łyżki tamari o niskiej zawartości sodu (lub sosu sojowego) 
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • 1 łyżka ostrego oleju chili 

 

Opcjonalnie: 

  • 2 łyżki płatków czerwonej papryki 
  • 1 szklanka luźno porwanej kolendry (lub bazylii, mięty, estragonu lub pietruszki) 

 

Dekoracja: 

  • kolendra 
  • pokruszone, prażone orzeszki ziemne 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    200

Węglowodany   12g

Białko   7g

Tłuszcz    14g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj pokrojone ogórki na durszlak i posyp je odrobiną soli, aby usunąć nadmiar wilgoci. Odstaw na 10 minut. 
  2. W misce wymieszaj składniki na sos za pomocą widelca lub trzepaczki. Mieszaj, aż masa stanie się gładka.
  3. Dodaj ogórki do dużej miski i skrop je około 3/4 sosu, zostawiając trochę do dekoracji. Delikatnie wymieszaj sos i ogórki, następnie posyp kolendrą i ponownie wymieszaj. 
  4. Przed podaniem posyp sałatkę garstką pokruszonych orzeszków.

 

Patenty kucharza: 

  • Aby zwiększyć podaż białka, możesz dodać kurczaka, tofu lub inny ulubiony produkt. 
  • Nie masz pod ręką ogórków perskich? Wybierz zwykłe krótkie lub długie. 
  • Sałatka z ogórkiem świetnie sprawdzi się obok ryby, wołowiny lub kurczaka. 
  • Przechowuj sałatkę i dressing osobno, jeżeli nie planujesz jeść posiłku od razu. 
  • Chcesz nieco zwiększyć kaloryczność? Dodaj do sałatki swoje ulubione sezonowe warzywa. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ogórek w znaczącej większości składa się z wody, co czyni go jednocześnie bardzo niskokalorycznym produktem, jak i dobrym źródłem wody – szczególnie, jeżeli zapominasz o regularnym jej spożywaniu. Dodatkowo zawiera on wiele cennych dla organizmu człowieka substancji, jak witaminy B oraz C, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Dodatek orzechów i masła orzechowego sprawi, że na Twoim talerzu zawitają zdrowe kwasy tłuszczowe, a całość będzie idealnym, lekkostrawnym śniadaniem na lato (lub dodatkiem do większego obiadu).

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN