Zapomniało Ci się o kupionych kilka dni temu bananach i teraz są całe w czarne kropki? To świetnie – będziesz miał okazję na przygotowanie nietypowej odmiany pieczywa. Chleb bananowy jest bardzo popularną alternatywą dla tradycyjnego bochenka, więc nie czekaj i daj mu szansę. Gwarantujemy, że nie pożałujesz – co najwyżej będziesz musiał zaraz zrobić nową porcję.
Składniki (10 porcji):
- 225 gmąki migdałowej
- 45 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki wanilii
- 270 g puree bananowego (około 2 duże banany)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 218
Węglowodany 17g
Białko 8g
Tłuszcz 15g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wyłóż foremkę do pieczenia (dłuższy bok około 22 cm) papierem pergaminowym, pocierając pozostałe strony olejem kokosowym.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, białko, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce dodaj olej, jajka, wanilię i banana. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj aż uzyskasz gładką masę.
- Umieść masę w przygotowanej foremce i piecz, aż wykałaczka włożona w środek będzie ciemnobrązowa i wykałaczka włożona w środek będzie czysta – około 55-60 minut.
- Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Patenty kucharza:
- Uwaga: użyj wagi kuchennej do dokładnego odmierzenia składników.
- Przechowywanie: tak samo, jak zwykłe pieczywo. Możesz również zamrozić (pokrój bochenek na kromki zanim to zrobisz).
- Im bardziej dojrzałych bananów użyjesz, tym słodszy chleb uzyskasz. Będzie on również zawierać więcej cukrów prostych.
Jak i dlaczego to działa?
Chleb bananowy może być ciekawą alternatywą dla zwykłego pieczywa i sprawdzi się w daniach o neutralnym lub słodkim smaku. Możesz w ten sposób wykorzystać banany, które leżały nieco zbyt długo, by zjeść je osobno. Jeżeli chcesz, aby w porcji znajdowało się jeszcze więcej białka, po prostu dodaj więcej odżywki białkowej – zwróć jedynie uwagę, aby masa na chleb nie była zbyt gęsta. Możesz zrobić również wersję z dodatkami: nasiona lub posiekane orzechy będą dobrym wyborem.