Chleb bananowy o wyższej zawartości białka

Zapomniało Ci się o kupionych kilka dni temu bananach i teraz są całe w czarne kropki? To świetnie – będziesz miał okazję na przygotowanie nietypowej odmiany pieczywa. Chleb bananowy jest bardzo popularną alternatywą dla tradycyjnego bochenka, więc nie czekaj i daj mu szansę. Gwarantujemy, że nie pożałujesz – co najwyżej będziesz musiał zaraz zrobić nową porcję. 

Składniki (10 porcji):

  • 225 gmąki migdałowej 
  • 45 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 2 jajka 
  • 1 1/2 łyżeczki wanilii 
  • 270 g puree bananowego (około 2 duże banany) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    218

Węglowodany   17g

Białko   8g

Tłuszcz    15g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Wyłóż foremkę do pieczenia (dłuższy bok około 22 cm) papierem pergaminowym, pocierając pozostałe strony olejem kokosowym. 
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, białko, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. 
  4. W osobnej misce dodaj olej, jajka, wanilię i banana. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj aż uzyskasz gładką masę.
  6. Umieść masę w przygotowanej foremce i piecz, aż wykałaczka włożona w środek będzie ciemnobrązowa i wykałaczka włożona w środek będzie czysta – około 55-60 minut. 
  7. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

 

Patenty kucharza: 

  • Uwaga: użyj wagi kuchennej do dokładnego odmierzenia składników. 
  • Przechowywanie: tak samo, jak zwykłe pieczywo. Możesz również zamrozić (pokrój bochenek na kromki zanim to zrobisz). 
  • Im bardziej dojrzałych bananów użyjesz, tym słodszy chleb uzyskasz. Będzie on również zawierać więcej cukrów prostych. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Chleb bananowy może być ciekawą alternatywą dla zwykłego pieczywa i sprawdzi się w daniach o neutralnym lub słodkim smaku. Możesz w ten sposób wykorzystać banany, które leżały nieco zbyt długo, by zjeść je osobno. Jeżeli chcesz, aby w porcji znajdowało się jeszcze więcej białka, po prostu dodaj więcej odżywki białkowej – zwróć jedynie uwagę, aby masa na chleb nie była zbyt gęsta. Możesz zrobić również wersję z dodatkami: nasiona lub posiekane orzechy będą dobrym wyborem. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN