Śniadaniowa sałatka z jajkiem w koszulce

Dzięki obecności różnorodnych warzyw sałatki są pełne błonnika i mikroelementów, co sprawia, że po ich spożyciu czujesz się najedzony na dłużej. Jeżeli zaczniesz dzień od posiłku zawierającego dużą porcję zieleniny, nie będziesz musiał martwić się o jej zjedzenie później. Dodatkowo również sałatka z jajkiem w tym przepisie jest łatwa do modyfikacji – wystarczy, że wybierzesz za każdym razem inne, sezonowe warzywa. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 mały słodki ziemniak, pokrojony w kostkę (ok. 200 g) 
  • 2 łyżeczki oleju z awokado 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 2 plasterki bekonu lub pancetty 
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorków koktajlowych 
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka 
  • 1 łyżka koperku, grubo posiekanego 
  • 200 g mieszanki warzyw lub wybranych świeżych warzyw 
  • 50 g awokado, pokrojonego w plasterki (ok. połowa małej sztuki) 
  • 2 duże jajka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    635

Węglowodany   50g

Białko   22g

Tłuszcz    40g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dodaj pokrojonego w kostkę batata, 1 łyżeczkę oleju, paprykę, kminek oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby całkowicie pokryć. Piecz 30-35 minut, aż kąski będą chrupiące.
  3. Do miski dodaj pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i koperek. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. 
  4. Przygotuj bekon na około 15 minut przed końcem pieczenia batatów. Wyjmij blaszkę z piekarnika, ułóż plastry mięsa obok ziemniaków i w razie potrzeby dopraw pieprzem. Piec 15 minut, aż będą chrupiące. Boczek wypuści trochę tłuszczu, więc upewnij się, że między nim a ziemniakami jest wystarczająco dużo miejsca. Po tym czasie wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygło. Po przestygnięciu pokrusz lub pokrój boczek na drobne kawałki.
  5. Przygotuj jajka na około 10 minut przed końcem pieczenia bekonu. Napełnij średniej wielkości rondelek wodą, wstaw na średni ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Wbij jajko do małej miski i odłóż na bok (uważaj żeby nie rozlać żółtka).
  6. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj odrobinę octu jabłkowego. Za pomocą łyżki zakręć wodą tak, aby powstał wir i powoli wrzucaj jajko do wody. Gotuj przez 3-4 minuty i wyjmij łyżką cedzakową. Powtórz z pozostałym jajkiem. 
  7. Złóż sałatkę: do dużej miski dodaj warzywa, słodkie ziemniaki, sałatkę z pomidorów i ogórków, bekon, awokado. Na wierzch połóż jajko w koszulce i dowolne dodatki.

 

Patenty kucharza: 

  • Jako dressing możesz wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. 
  • Wykorzystaj do sałatki swoje ulubione zioła jako dekorację (świeże lub suszone). 
  • Zamiast bekonu możesz wykorzystać przygotowane na chrupko tofu.
  • Sałatka z jajkiem to danie, które możesz wykorzystać będąc na diecie nordyckiej oraz klasycznej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mieszanka warzyw to zawsze dobry pomysł na początek dnia. W połączeniu z awokado dostarczą Ci niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów, związków roślinnych i tłuszczy. W bekonie i jajku znajdziesz za to sporo białka, które sprawi, że sałatka będzie nie tylko smaczna, ale też nasyci Cię na dobre kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN