Zielone warzywa mają dla człowieka szczególne znaczenie: zawierają w sobie wiele ważnych substancji odżywczych, pomagają minimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób, a także utrzymują wysoki poziom sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Dlaczego by więc nie skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw? Intensywnie zielona, letnia sałatka dostarczy Ci wszystkiego, co najlepsze.
Składniki (4 porcje):
- 1 duży ogórek pokrojony w plasterki
- 1 duże dojrzałe pokrojone awokado
- 6 łodyg zielonej cebulki, posiekanych (tylko zielona część)
- 1 1/2 szklanki mrożonego groszku, rozmrożonego
- 1/4 szklanki posiekanego świeżego koperku
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 papryczka serrano, posiekana (usuń nasiona, jeżeli chcesz mniej ostrości)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, starte
- sok z 1 limonki
- sól morska i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 250
Węglowodany 22g
Białko 6g
Tłuszcz 17g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Pokrój i przygotuj wszystkie składniki.
- Umieść składniki w misce i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Możesz też udekorować ziarenkami sezamu.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej ryż jaśminowy, tofu, kawałki kurczaka lub inne ulubione dodatki.
- Możesz zjeść ją solo lub też wykorzystać jako dodatek do większego posiłku. Ogórki świetnie współgrają z różnymi odmianami mięsa oraz daniami śniadaniowymi na wytrawnie.
- Masz ochotę na nieco większą różnorodność kolorystyczną? Dorzuć do sałatki sezonowe pomidory lub paprykę.
Jak i dlaczego to działa?
Sałatkę możesz zjeść solo lub potraktować jako dodatek do innego posiłku, na przykład obiadu. Zielone warzywa będą dobrym źródłem witamin, błonnika oraz wielu wartościowych pierwiastków. Abyś mógł uznać swoją dietę za dobrze zbilansowaną i pełnowartościową, powinieneś spożywać co najmniej 4-5 porcji warzyw w ciągu dnia, z czego 2-3 warto zarezerwować właśnie dla warzyw zielonych.