Zielono mi: sałatka z ogórkiem, awokado i groszkiem

Zielone warzywa mają dla człowieka szczególne znaczenie: zawierają w sobie wiele ważnych substancji odżywczych, pomagają minimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób, a także utrzymują wysoki poziom sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Dlaczego by więc nie skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw? Intensywnie zielona, letnia sałatka dostarczy Ci wszystkiego, co najlepsze.

Składniki (4 porcje):

  • 1 duży ogórek pokrojony w plasterki 
  • 1 duże dojrzałe pokrojone awokado 
  • 6 łodyg zielonej cebulki, posiekanych (tylko zielona część) 
  • 1 1/2 szklanki mrożonego groszku, rozmrożonego 
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego koperku 
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki 
  • 1 papryczka serrano, posiekana (usuń nasiona, jeżeli chcesz mniej ostrości) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku, starte 
  • sok z 1 limonki 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    250

Węglowodany   22g

Białko   6g

Tłuszcz    17g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój i przygotuj wszystkie składniki.
  2. Umieść składniki w misce i delikatnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Możesz też udekorować ziarenkami sezamu.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej ryż jaśminowy, tofu, kawałki kurczaka lub inne ulubione dodatki.
  • Możesz zjeść ją solo lub też wykorzystać jako dodatek do większego posiłku. Ogórki świetnie współgrają z różnymi odmianami mięsa oraz daniami śniadaniowymi na wytrawnie.
  • Masz ochotę na nieco większą różnorodność kolorystyczną? Dorzuć do sałatki sezonowe pomidory lub paprykę. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sałatkę możesz zjeść solo lub potraktować jako dodatek do innego posiłku, na przykład obiadu. Zielone warzywa będą dobrym źródłem witamin, błonnika oraz wielu wartościowych pierwiastków. Abyś mógł uznać swoją dietę za dobrze zbilansowaną i pełnowartościową, powinieneś spożywać co najmniej 4-5 porcji warzyw w ciągu dnia, z czego 2-3 warto zarezerwować właśnie dla warzyw zielonych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN