Śniadaniowe babeczki z płatkami owsianymi i borówkami

Choć może się wydawać, że to deser na śniadanie, to jednak przygotowane babeczki z płatkami owsianymi i borówkami zdecydowanie zaspokoją Twój pierwszy głód. Pełne białka, antyoksydantów i cennych witamin, świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie w drodze do pracy lub też brunch. Z jednej porcji ciasta przygotujesz ich aż 12. 

Składniki (12 porcji):

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1 1/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu 
  • 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego 
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru 
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
  • 2 duże jajka, lekko ubite 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli do smaku (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mrożonych borówek 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    134

Węglowodany   24g

Białko   5g

Tłuszcz    3g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
  2. Posmaruj formę do muffinów olejem – pędzelkiem lub wykorzystaj olej w sprayu. 
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mleko, mus jabłkowy, brązowy cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny, jajka, proszek do pieczenia, wanilię i sól. Dodaj mrożone jagody.  
  4. Rozdziel mieszaninę pomiędzy przygotowanymi foremkami na muffiny.  
  5. Piecz, aż wykałaczka wbita w środek będzie czysta – około 25 minut.  
  6. Pozostaw do przestudzenia na 10 do 15 minut, następnie wyjmij babeczki z foremek. 
  7. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast borówek możesz wykorzystać inne owoce jagodowe, jak jeżyny, jagody czy aronię. 
  • Możesz wykorzystać cukier puder przesiany przez sitko, aby udekorować babeczki (niewliczone w kaloryczność).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Śniadaniowe babeczki z płatkami owsianymi to przystępna forma posiłku, którą zabierzesz ze sobą praktycznie wszędzie. Możesz wykorzystać je na pierwszy posiłek w ciągu dnia, jak i drugie śniadanie czy też deser. Obecność borówek (lub innych owoców jagodowych) dostarczy Ci wielu witamin i cennych dla zdrowia pierwiastków, a płatki owsiane będą źródłem białka i złożonych węglowodanów. Dzięki temu, że borówki mają stosunkowo niski IG, mimo słodyczy podobny posiłek nie podniesie zbyt wysoko poziomu Twojego cukru we krwi. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN