Owsianka z masłem orzechowym i czekoladą

Owsianka jest bardzo uniwersalnym, łatwym do przygotowania śniadaniem. Możesz zrobić ją na słodko lub na wytrawnie – za każdym razem inaczej. W tym przepisie odkryjesz wersję dla łasuchów, z czekoladą i masłem orzechowym. Pamiętaj tylko, aby przygotować sobie śniadanie na wieczór dnia poprzedniego. 

Składniki (1 porcja):

  • 50 g płatków owsianych 
  • 30 g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 1 łyżka kakao w proszku 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 1/2 łyżki masła orzechowego 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego 

 

Dekoracja (opcjonalnie): 

  • pokrojony banan 
  • masło orzechowe 
  • cynamon 
  • kakao 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    547

Węglowodany   56g

Białko   32g

Tłuszcz    24g

Błonnik    15g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do średniego słoika i dokładnie wymieszaj. 
  2. Załóż pokrywkę słoika i włóż mieszaninę płatków owsianych do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, aż masa zgęstnieje.

 

Patenty kucharza: 

  • Aby uzyskać gęstszą konsystencję użyj więcej mleka. 
  • Możesz również wykorzystać białko czekoladowe, jeżeli interesuje Cię bardziej czekoladowy smak.
  • Zamiast banana możesz użyć dowolnych innych ulubionych, świeżych owoców do dekoracji.
  • Jeżeli lubisz, polecamy wykorzystać masło orzechowe z kawałkami orzechów dla dodatkowej chrupkości.
  • Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej, jak i klasycznej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane zawierają dużo białka, błonnika oraz złożonych węglowodanów. To dobre źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza, a także witaminy E, PP oraz niektórych witamin z grupy B. W połączeniu z masłem orzechowym i ulubionym owocem będą stanowić kompletny posiłek, który dostarczy Ci wszystkich niezbędnych mikroelementów i pozwoli zacząć dzień z wysokiego C. Co więcej, możesz dowolnie manipulować wykorzystywanymi dodatkami oraz przyprawami, tak aby za każdym razem owsianka smakowała nieco inaczej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN