Owsianka jest bardzo uniwersalnym, łatwym do przygotowania śniadaniem. Możesz zrobić ją na słodko lub na wytrawnie – za każdym razem inaczej. W tym przepisie odkryjesz wersję dla łasuchów, z czekoladą i masłem orzechowym. Pamiętaj tylko, aby przygotować sobie śniadanie na wieczór dnia poprzedniego.
Składniki (1 porcja):
- 50 g płatków owsianych
- 30 g odżywki białkowej o smaku masła orzechowego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
Dekoracja (opcjonalnie):
- pokrojony banan
- masło orzechowe
- cynamon
- kakao
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 547
Węglowodany 56g
Białko 32g
Tłuszcz 24g
Błonnik 15g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do średniego słoika i dokładnie wymieszaj.
- Załóż pokrywkę słoika i włóż mieszaninę płatków owsianych do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, aż masa zgęstnieje.
Patenty kucharza:
- Aby uzyskać gęstszą konsystencję użyj więcej mleka.
- Możesz również wykorzystać białko czekoladowe, jeżeli interesuje Cię bardziej czekoladowy smak.
- Zamiast banana możesz użyć dowolnych innych ulubionych, świeżych owoców do dekoracji.
- Jeżeli lubisz, polecamy wykorzystać masło orzechowe z kawałkami orzechów dla dodatkowej chrupkości.
- Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej, jak i klasycznej.
Jak i dlaczego to działa?
Płatki owsiane zawierają dużo białka, błonnika oraz złożonych węglowodanów. To dobre źródło magnezu, potasu, cynku i żelaza, a także witaminy E, PP oraz niektórych witamin z grupy B. W połączeniu z masłem orzechowym i ulubionym owocem będą stanowić kompletny posiłek, który dostarczy Ci wszystkich niezbędnych mikroelementów i pozwoli zacząć dzień z wysokiego C. Co więcej, możesz dowolnie manipulować wykorzystywanymi dodatkami oraz przyprawami, tak aby za każdym razem owsianka smakowała nieco inaczej.