Batony proteinowe dostępne w sklepach bardzo często są pełne cukru, mają skład dyskwalifikujący je z grona zdrowych produktów, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Może znajdziesz tam trochę białka, ale za jaką cenę (i nie mamy na myśli drożyzny)? Lepiej rzuć okiem na nasze przepisy na batony proteinowe i przygotuj we własnej kuchni prawdziwe białkowe arcydzieło.
NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY NA BATONY PROTEINOWE
- All Post
- BATONY PROTEINOWE
Płatki owsiane są jednym z najbardziej uniwersalnych produktów, jakie możesz mieć w swojej kuchni. Jeżeli znudziła Ci się już poranna owsianka, wykorzystaj je w inny sposób – na przykład przygotowując słodką, choć nadal pełną białka przekąskę: owsiane batony proteinowe. Wystarczy, że połączysz płatki z masłem orzechowym, rodzynkami i kilkoma innymi dodatkami, a uzyskasz zapas smakołyków na cały tydzień.
- All Post
- BATONY PROTEINOWE
Energetyczne proteinowe kąski z borówkami o delikatnej, cytrynowej glazurze na powierzchni. Poza białkiem zawierają również sporą ilość błonnika, dzięki czemu zachowasz poczucie sytości na dłużej. To ciekawa alternatywa dla klasycznych batonów proteinowych, którą możesz potraktować jako przekąskę lub dodatek do większego posiłku.
- All Post
- BATONY PROTEINOWE
Zdrowy deser czy przekąska to nie tylko całe owoce czy własnoręcznie zrobiona granola. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej przypominającego tradycyjne łakocie, wypróbuj te proteinowe babeczki z truskawkami. Są delikatne, miękkie w środku i dodatkowo zaspokoją Twój apetyt aż do następnego większego posiłku.
WSZYSTKIE PRZEPISY NA ZDROWE BATONY PROTEINOWE
Nasze przepisy oparte są o świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste zboże oraz zdrowe dodatki. Znajdziesz tu proste, łatwe w przygotowaniu (nawet w 15 minut) i smaczne batony proteinowe, które ułatwią Ci codzienną podaż białka w diecie.
- All Post
- BATONY PROTEINOWE
Batony proteinowe z mieszanką studencką to budżetowa opcja nie wymagająca pieczenia, którą może przygotować każdy. Poza mieszanką orzechów, rodzynek i innych suszonych owoców wykorzystasz także płatki owsiane, masło orzechowe i puree z banana. Możesz przygotować większą ilość batonów i zamrozić je na zapas.
Energetyczne proteinowe kąski z borówkami o delikatnej, cytrynowej glazurze na powierzchni. Poza białkiem zawierają również sporą ilość błonnika, dzięki czemu zachowasz poczucie sytości na dłużej. To ciekawa alternatywa dla klasycznych batonów proteinowych, którą możesz potraktować jako przekąskę lub dodatek do większego posiłku.
Przepis na klasyczne batony proteinowe, które nie wymagają pieczenia – wystarczy, że przechowasz je przez chwilę w lodówce. Podstawą są płatki owsiane, do których dodasz ulubione orzechy, suszone owoce i inne smakowitości. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiłeś batonów samodzielnie, warto zacząć od tego przepisu.
Delikatne, kruche i przyjemnie orzechowe. Aby przygotować te ciasteczka proteinowe nie potrzebujesz wielu składników, a większość z nich pewnie już masz pod ręką. W każdym znajdziesz 5 g białka, choć możesz też dodać go więcej do listy składników. Wypróbuj i przekonaj się o ich wyjątkowym smaku.
Zdrowy deser czy przekąska to nie tylko całe owoce czy własnoręcznie zrobiona granola. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej przypominającego tradycyjne łakocie, wypróbuj te proteinowe babeczki z truskawkami. Są delikatne, miękkie w środku i dodatkowo zaspokoją Twój apetyt aż do następnego większego posiłku.
Przejadły Ci się klasyczne batony wysokobiałkowe? Wypróbuj czegoś innego. Te miękkie i delikatne muffiny proteinowe zaskoczą Cię słodyczą borówek i banana, a jednocześnie dostarczą dobrej porcji białka i pozwolą nasycić się pomiędzy posiłkami. Idealne jako drugie śniadanie lub zdrowy deser.
Jeżeli lubisz smakołyki w typie Rafaello, ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Intensywne w smaku, niewymagające pieczenia kokosowe kąski zawierają w sobie dużo białka, dzięki czemu zaspokoisz nie tylko chęć sięgnięcia po coś słodkiego, ale również głód. Świetnie sprawdzą się na deser, jako dodatek do drugiego śniadania, czy też przekąska pomiędzy posiłkami.
Płatki owsiane są jednym z najbardziej uniwersalnych produktów, jakie możesz mieć w swojej kuchni. Jeżeli znudziła Ci się już poranna owsianka, wykorzystaj je w inny sposób – na przykład przygotowując słodką, choć nadal pełną białka przekąskę: owsiane batony proteinowe. Wystarczy, że połączysz płatki z masłem orzechowym, rodzynkami i kilkoma innymi dodatkami, a uzyskasz zapas smakołyków na cały tydzień.
Miniaturowe ciasteczka proteinowe, które możesz potraktować jako zamiennik batonów białkowych, drugie śniadanie lub też przekąskę. Bogate w smak dzięki dodatkowi masła orzechowego, zapewnią Ci dużą porcję białka oraz złożonych węglowodanów. Są proste w przygotowaniu, smaczne i bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Wypróbuj i przekonaj się sam.
Istnieje niezliczenie wiele przepisów na różne warianty batonów o wysokiej zawartości białka. Jedne wymagają pieczenia, inne tylko schłodzenia. Wybierając ten przepis przygotujesz bardzo proste batony proteinowe, które nie wymagają wizyty w piekarniku. Dodatkowo również większość składników, których będziesz potrzebować, najpewniej już znajduje się w Twojej kuchni.
Proteinowe kulki to dobra alternatywa dla popularnych batonów białkowych – tym razem w wydaniu wegańskim, do przygotowania którego potrzebujesz tylko 5 składników, które zapewne już masz w swojej kuchni. Poświęć chwilę na gotowanie, zrób wegańskie kulki proteinowe w weekend i ciesz się domowymi słodkościami przez cały tydzień.
Jeżeli masz ochotę na małą odmianę w menu deserowym, wypróbuj te chrupiące batony proteinowe. Nie tylko dostarczą Ci ważnego dla organizmu białka, ale również będą świetnie smakować i przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Nie potrzebujesz wielu składników, a jedna porcja ciasta starczy na smakołyki na cały tydzień.
Klasyczne batony z kawałkami czekolady na bazie masła orzechowego, które przygotujesz bardzo szybko i w łatwy sposób przechowasz. Nie potrzebujesz do nich wielu składników, a wszystko łatwo zblendujesz w blenderze. Batony proteinowe z masłem orzechowym będą świetną przekąską, drugim śniadaniem czy też posiłkiem przed treningiem.
Dyniowe proteinowe kulki to alternatywa dla popularnych batonów z dodatkiem odżywki białkowej. Nie musisz ich piec, dzięki czemu przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a dyniowy smak będzie świetnym dodatkiem do każdego jesiennego dnia. Potraktuj je jako przekąskę lub też dodatek do niektórych posiłków.
Błonnik, podobnie jak białko, pomoże Ci zachować poczucie sytości na długi czas. Jeżeli przy okazji masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj te batony o wysokiej zawartości błonnika oraz całkiem solidnej porcji węglowodanów oraz białka. Nie zawierają masła orzechowego ani też całych orzechów, dzięki czemu są przyjazne osobom borykającym się z alergiami. Bez pieczenia!
Wrzucił byś coś słodkiego na ząb, ale batony się już przejadły? Wypróbuj miniaturowe proteinowe ciastko w kubku, które przygotujesz w ekspresowym tempie, a które nadal będzie zawierać bardzo dużą porcję białka i węglowodanów. Potrzebujesz mniej, niż 10 minut, aby móc się nim cieszyć. Przekonaj się sam!
Ten przepis przygotowaliśmy przede wszystkim z myślą o osobach, które nie mogą spożywać glutenu. Wybierając bezglutenowe batony proteinowe nie musisz już martwić się o to, czy pozwolenie sobie na deser spowoduje późniejszy ból brzucha – po prostu wykorzystaj w przepisie mąkę migdałową i ciesz się intensywnym, czekoladowym smakiem. Jedna porcja ciasta starczy Ci na przygotowanie batonów na cały tydzień.
Słodkie, intensywnie orzechowe i przepełnione pełnowartościowym białkiem. Te domowe batony proteinowe przygotujesz szybciej, niż byś się spodziewał, a dodatkowo starczą Ci na cały tydzień. Idealne smakołyki do uśpienia wewnętrznego łasucha przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego bilansu makroskładników. W dodatku potrzebujesz tylko 5 składników!
Batony proteinowe ala tort to przekąska w sam raz na urodzinowy dzień – kolorowa, delikatnie słodka, ale jednocześnie też zdrowa i sycąca. A co najważniejsze, przygotujesz ją sam (dla siebie lub solenizanta). Nie potrzebujesz do tego zbyt wiele czasu ani skomplikowanych składników. Większość z nich zapewne masz już w swojej kuchni. Gotowy? Do dzieła!
Przekąska nieco inna, niż standardowy baton proteinowy, jednak nadal naturalnie słodka i bogata w pełnowartościowe białko. Nie musisz jej piec, co pozwala zaoszczędzić nieco na czasie przygotowania. W przepisie na wegańskie proteinowe kulki wykorzystaliśmy jedynie składniki pochodzenia roślinnego, tak abyś mógł się nim cieszyć także będąc na diecie ubogiej w produkty zwierzęce.