Przejadły Ci się klasyczne batony wysokobiałkowe? Wypróbuj czegoś innego. Te miękkie i delikatne muffiny proteinowe zaskoczą Cię słodyczą borówek i banana, a jednocześnie dostarczą dobrej porcji białka i pozwolą nasycić się pomiędzy posiłkami. Idealne jako drugie śniadanie lub zdrowy deser.
Składniki (12 porcji):
Składniki suche:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Składniki mokre:
- 2 średnie banany, rozgniecione
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki twarogu
- 1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
- 1/4 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 166
Węglowodany 29g
Białko 5g
Tłuszcz 4g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Posmaruj formę do muffinów na 12 filiżanek olejem (polecamy wykorzystać olej w sprayu).
- W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir, aż się połączą.
- Do dużej miski włóż rozgniecione banany, miód, twarożek, masło orzechowe, mleko, jajko i wanilię, ubij mikserem elektrycznym na średnich obrotach, aż dobrze się połączą.
- Dodaj mieszaninę mąki do mokrych składników i ubijaj na małych obrotach, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto będzie mieć gęstą konsystencję.
- Delikatnie dodaj jagody, aż zostaną równomiernie rozprowadzone w masie.
- Łyżką włóż ciasto do przygotowanych foremek na muffiny. Wypełnij foremki w około 3/4 wysokości (babeczki urosną w czasie pieczenia).
- Piecz aż ciasto uzyska złoty kolor, a drewniany patyczek włożony w środek będzie czysty. Zajmie Ci to od 18 do 22 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem przez 5 minut.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: muffiny proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 3-4 dni.
- Zamiast borówek możesz wykorzystać także jagody.
- Jeżeli chcesz, aby muffiny były bardziej chrupiące, dodaj do masy drobno posiekane orzechy.
- Wykorzystaj masło orzechowe bez dodatku soli lub zrezygnuj z dodatkowej soli na liście składników.
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku do listy suchych składników.
Jak i dlaczego to działa?
Babeczki proteinowe pomogą Ci zachować poczucie sytości pomiędzy posiłkami. Mogą być również zdrowszym zamiennikiem dla popularnych deserów, a fakt, że przygotujesz je samodzielnie, dodatkowo podniesie ich jakość. Banany i borówki dostarczą Ci wielu cennych witamin i pierwiastków, w tym dużej ilości potasu. Z kolei masło orzechowe będzie źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych oraz zapewni kremową konsystencję ciasta.