Muffiny proteinowe z bananem i borówką

Przejadły Ci się klasyczne batony wysokobiałkowe? Wypróbuj czegoś innego. Te miękkie i delikatne muffiny proteinowe zaskoczą Cię słodyczą borówek i banana, a jednocześnie dostarczą dobrej porcji białka i pozwolą nasycić się pomiędzy posiłkami. Idealne jako drugie śniadanie lub zdrowy deser.

Składniki (12 porcji):

Składniki suche: 

  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 

 

Składniki mokre: 

  • 2 średnie banany, rozgniecione 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • 1/3 szklanki twarogu 
  • 1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego 
  • 1/4 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1 duże jajko 
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    166

Węglowodany   29g

Białko   5g

Tłuszcz    4g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. 
  2. Posmaruj formę do muffinów na 12 filiżanek olejem (polecamy wykorzystać olej w sprayu). 
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir, aż się połączą. 
  4. Do dużej miski włóż rozgniecione banany, miód, twarożek, masło orzechowe, mleko, jajko i wanilię, ubij mikserem elektrycznym na średnich obrotach, aż dobrze się połączą.  
  5. Dodaj mieszaninę mąki do mokrych składników i ubijaj na małych obrotach, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto będzie mieć gęstą konsystencję. 
  6. Delikatnie dodaj jagody, aż zostaną równomiernie rozprowadzone w masie. 
  7. Łyżką włóż ciasto do przygotowanych foremek na muffiny. Wypełnij foremki w około 3/4 wysokości (babeczki urosną w czasie pieczenia). 
  8. Piecz aż ciasto uzyska złoty kolor, a drewniany patyczek włożony w środek będzie czysty. Zajmie Ci to od 18 do 22 minut. 
  9. Pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem przez 5 minut. 
  10. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: muffiny proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 3-4 dni. 
  • Zamiast borówek możesz wykorzystać także jagody. 
  • Jeżeli chcesz, aby muffiny były bardziej chrupiące, dodaj do masy drobno posiekane orzechy. 
  • Wykorzystaj masło orzechowe bez dodatku soli lub zrezygnuj z dodatkowej soli na liście składników. 
  • Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku do listy suchych składników. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Babeczki proteinowe pomogą Ci zachować poczucie sytości pomiędzy posiłkami. Mogą być również zdrowszym zamiennikiem dla popularnych deserów, a fakt, że przygotujesz je samodzielnie, dodatkowo podniesie ich jakość. Banany i borówki dostarczą Ci wielu cennych witamin i pierwiastków, w tym dużej ilości potasu. Z kolei masło orzechowe będzie źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych oraz zapewni kremową konsystencję ciasta.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN