Jeżeli lubisz smakołyki w typie Rafaello, ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Intensywne w smaku, niewymagające pieczenia kokosowe kąski zawierają w sobie dużo białka, dzięki czemu zaspokoisz nie tylko chęć sięgnięcia po coś słodkiego, ale również głód. Świetnie sprawdzą się na deser, jako dodatek do drugiego śniadania, czy też przekąska pomiędzy posiłkami.
Składniki (12 porcji):
- 1/4 szklanki odżywki proteinowej o smaku waniliowym
- 1/4 szklanki nasion konopi
- ¼ szklanki masła kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Opcjonalnie:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 118
Węglowodany 5g
Białko 8g
Tłuszcz 7g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do blendera i kilka razy zmiksuj, aby je połączyć.
- Wymieszaj ciasto. Używając łyżki stołowej wydziel porcję ciasta i uformuj z niej kulkę. Powinieneś uzyskać 8 sztuk. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj kilka kropli wody.
- Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 3-4 dni. Kulki przechowasz również w lodówce (1-2 tygodnie) lub zamrażarce (maksymalnie 3 miesiące).
- Jeżeli chcesz, wykorzystaj dodatkową porcję wiórek kokosowych i obtocz w nich kulki.
- Zamiast nasion konopi możesz wykorzystać nasiona chia lub siemię lniane.
Jak i dlaczego to działa?
Kokos to owoc o różnorodnym zastosowaniu. Jest bogaty w witaminy, szczególnie C, E oraz K. Dodatkowo znajdziesz w nim także żelazo, magnez, sód, cynk, wapń i fosfor oraz związki takie, jak tiaminy, kwas foliowy, ryboflawiny, niacynę i pirydoksynę. Włączenie go do diety jest bardzo dobrym pomysłem, niezależnie od postaci, na jaką się zdecydujesz (miąższu, wody, mleka, wiórek itd.). W połączeniu z odżywką białkową kokosowe kąski będą świetną, zdrową i sycącą przekąską.