Przekąska nieco inna, niż standardowy baton proteinowy, jednak nadal naturalnie słodka i bogata w pełnowartościowe białko. Nie musisz jej piec, co pozwala zaoszczędzić nieco na czasie przygotowania. W przepisie na wegańskie proteinowe kulki wykorzystaliśmy jedynie składniki pochodzenia roślinnego, tak abyś mógł się nim cieszyć także będąc na diecie ubogiej w produkty zwierzęce.
Składniki (11 porcji):
- 130 g masła z nerkowców
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym (wegańskiej)
- 3 łyżki kakao w proszku szczypta soli
- 2 łyżki mini kawałków czekolady lub posiekanej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 108
Węglowodany 8g
Białko 5g
Tłuszcz 7g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do średniej miski dodaj wszystkie składniki oprócz kawałków czekolady i dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto. Na początku będzie trochę kruche, ale się połączy. Uwaga: jeżeli masa jest zbyt lepka, dodaj więcej mleka. Jeżeli jest zbyt mokra – dołóż odżywki białkowej.
- Dodaj do masy kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia składników.
- Używając łyżki stołowej jako miarki, uformuj 11 kulek jednakowej wielkości. Możesz skorzystać też z łyżki do lodów.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: wegańskie proteinowe kulki trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz również zamrozić na maksymalnie 6 miesięcy (najlepiej, jeżeli zamrozisz kulki zawinięte osobno w kawałek papieru śniadaniowego).
- Możesz zastąpić masło z nerkowców dowolnym innym masłem orzechowym.
- Zamiast syropu klonowego możesz wykorzystać miód.
- Jeżeli nie lubisz mleka migdałowego, nie wahaj się użyć dowolnego innego mleka lub wody.
- Chcesz więcej błonnika w porcji? Dodaj do masy nasiona chia lub płatki kokosowe.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe nadaje kulkom kremową konsystencję, a także pozwala Ci korzystać ze wszystkich prozdrowotnych właściwości orzechów. Zawiera w sobie wiele witamin, pierwiastków oraz zdrowych tłuszczy. W połączeniu z odżywką proteinową i odrobiną czekolady zyskujesz pełnowartościową przekąskę, która zaspokoi chęć sięgnięcia po słodycze.