Wegańskie proteinowe słodkie kulki bez pieczenia 

Przekąska nieco inna, niż standardowy baton proteinowy, jednak nadal naturalnie słodka i bogata w pełnowartościowe białko. Nie musisz jej piec, co pozwala zaoszczędzić nieco na czasie przygotowania. W przepisie na wegańskie proteinowe kulki wykorzystaliśmy jedynie składniki pochodzenia roślinnego, tak abyś mógł się nim cieszyć także będąc na diecie ubogiej w produkty zwierzęce. 

Składniki (11 porcji):

  • 130 g masła z nerkowców 
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 50 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym (wegańskiej) 
  • 3 łyżki kakao w proszku szczypta soli 
  • 2 łyżki mini kawałków czekolady lub posiekanej czekolady 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    108

Węglowodany   8g

Białko   5g

Tłuszcz    7g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do średniej miski dodaj wszystkie składniki oprócz kawałków czekolady i dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto. Na początku będzie trochę kruche, ale się połączy.  Uwaga: jeżeli masa jest zbyt lepka, dodaj więcej mleka. Jeżeli jest zbyt mokra – dołóż odżywki białkowej. 
  2. Dodaj do masy kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia składników. 
  3. Używając łyżki stołowej jako miarki, uformuj 11 kulek jednakowej wielkości. Możesz skorzystać też z łyżki do lodów. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: wegańskie proteinowe kulki trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz również zamrozić na maksymalnie 6 miesięcy (najlepiej, jeżeli zamrozisz kulki zawinięte osobno w kawałek papieru śniadaniowego). 
  • Możesz zastąpić masło z nerkowców dowolnym innym masłem orzechowym. 
  • Zamiast syropu klonowego możesz wykorzystać miód. 
  • Jeżeli nie lubisz mleka migdałowego, nie wahaj się użyć dowolnego innego mleka lub wody. 
  • Chcesz więcej błonnika w porcji? Dodaj do masy nasiona chia lub płatki kokosowe. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło orzechowe nadaje kulkom kremową konsystencję, a także pozwala Ci korzystać ze wszystkich prozdrowotnych właściwości orzechów. Zawiera w sobie wiele witamin, pierwiastków oraz zdrowych tłuszczy. W połączeniu z odżywką proteinową i odrobiną czekolady zyskujesz pełnowartościową przekąskę, która zaspokoi chęć sięgnięcia po słodycze. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN