Batony proteinowe ala tort urodzinowy

Batony proteinowe ala tort to przekąska w sam raz na urodzinowy dzień – kolorowa, delikatnie słodka, ale jednocześnie też zdrowa i sycąca. A co najważniejsze, przygotujesz ją sam (dla siebie lub solenizanta). Nie potrzebujesz do tego zbyt wiele czasu ani skomplikowanych składników. Większość z nich zapewne masz już w swojej kuchni. Gotowy? Do dzieła!

Składniki (6 porcji):

  • 190 g kremowego masła z nerkowców 
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mleka migdałowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego 
  • 100 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • szczypta soli morskiej 
  • 2 łyżki cukrowej posypki tęczowej 

 

Dekoracja: 

  • posypka cukrowa do posypania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    293

Węglowodany   20g

Białko   15g

Tłuszcz    18g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem pergaminowym.  
  2. Do średniej miski dodaj masło z nerkowców, mleko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy i wymieszaj do połączenia. 
  3. Dodaj odżywkę białkową oraz sól i mieszaj aż powstanie ciasto. Na początku może się kruszyć. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mleka.
  4. Dodaj do masy posypkę cukrową i dokładnie wymieszaj. 
  5. Włóż mieszaninę do formy do pieczenia, dociskając ją do kształtów naczynia. Wstaw do lodówki na 10 minut, żeby trochę stwardniało. 
  6. Podziel na porcje i udekoruj dodatkową posypką lub innymi wybranymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: batony proteinowe ala tort trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz też zamrozić do 6 miesięcy – zawiń każdy batonik osobno w kawałek papieru śniadaniowego. 
  • Zamiast posypki możesz użyć do dekoracji również cynamonu, wiórek kokosowych, posiekanych orzechów lub innych ulubionych dodatków. 
  • Zamiast masła z nerkowców możesz użyć dowolnego innego masła orzechowego. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Urodzinowe łakocie w formie batonów proteinowych to połączenie przyjemnego z pożytecznym: z jednej strony możesz sięgnąć po coś słodkiego, a z drugiej jest to przekąska bogata w białko, co sprawia że czujesz się nasycony i dostarczasz organizmowi niezbędnego budulca.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN