Batony proteinowe ala tort to przekąska w sam raz na urodzinowy dzień – kolorowa, delikatnie słodka, ale jednocześnie też zdrowa i sycąca. A co najważniejsze, przygotujesz ją sam (dla siebie lub solenizanta). Nie potrzebujesz do tego zbyt wiele czasu ani skomplikowanych składników. Większość z nich zapewne masz już w swojej kuchni. Gotowy? Do dzieła!
Składniki (6 porcji):
- 190 g kremowego masła z nerkowców
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 100 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki cukrowej posypki tęczowej
Dekoracja:
- posypka cukrowa do posypania
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 293
Węglowodany 20g
Białko 15g
Tłuszcz 18g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia chleba wyłóż papierem pergaminowym.
- Do średniej miski dodaj masło z nerkowców, mleko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy i wymieszaj do połączenia.
- Dodaj odżywkę białkową oraz sól i mieszaj aż powstanie ciasto. Na początku może się kruszyć. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mleka.
- Dodaj do masy posypkę cukrową i dokładnie wymieszaj.
- Włóż mieszaninę do formy do pieczenia, dociskając ją do kształtów naczynia. Wstaw do lodówki na 10 minut, żeby trochę stwardniało.
- Podziel na porcje i udekoruj dodatkową posypką lub innymi wybranymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: batony proteinowe ala tort trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz też zamrozić do 6 miesięcy – zawiń każdy batonik osobno w kawałek papieru śniadaniowego.
- Zamiast posypki możesz użyć do dekoracji również cynamonu, wiórek kokosowych, posiekanych orzechów lub innych ulubionych dodatków.
- Zamiast masła z nerkowców możesz użyć dowolnego innego masła orzechowego.
Jak i dlaczego to działa?
Urodzinowe łakocie w formie batonów proteinowych to połączenie przyjemnego z pożytecznym: z jednej strony możesz sięgnąć po coś słodkiego, a z drugiej jest to przekąska bogata w białko, co sprawia że czujesz się nasycony i dostarczasz organizmowi niezbędnego budulca.