Batony o wysokiej zawartości błonnika (bez orzechów)

Błonnik, podobnie jak białko, pomoże Ci zachować poczucie sytości na długi czas. Jeżeli przy okazji masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj te batony o wysokiej zawartości błonnika oraz całkiem solidnej porcji węglowodanów oraz białka. Nie zawierają masła orzechowego ani też całych orzechów, dzięki czemu są przyjazne osobom borykającym się z alergiami. Bez pieczenia!

Składniki (8 porcji):

  • 1 1/2 szklanki płatków zbożowych (lub musli) 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1/4 szklanki kawałków czekolady, 
  • 1/2 szklanki masła słonecznikowego 
  • 1/4 szklanki miodu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    227

Węglowodany   28g

Białko   6g

Tłuszcz    13g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 20 cm wyłóż papierem pergaminowym.  
  2. W dużej misce wymieszaj płatki zbożowe, siemię lniane, suszoną żurawinę i 2 łyżki posiekanej czekolady.  
  3. W małym rondlu podgrzej masło słonecznikowe i miód (na małym ogniu), często mieszając, aż mieszanina będzie całkowicie gładka. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.  
  4. Dodaj mieszankę masła i miodu do składników suchych i wymieszaj do połączenia. 
  5. Wyłóż masę na przygotowaną formę i dobrze dociśnij do krawędzi (warstwa musi być równej grubości w każdym punkcie). 
  6. Włóż blaszkę do lodówki na około godzinę, aby masa stwardniała. 
  7. Wyjmij z lodówki i podziel na porcje. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz również zamrozić batony na maksymalnie 3 miesiące. 
  • Jeżeli lubisz, możesz dodać do masy czekoladę i rodzynki w proporcji 1:1. 
  • W przepisie sprawdzi się każda odmiana czekolady (mleczna, biała, gorzka itd.). Pamiętaj jedynie aby dopasować wartości odżywcze do wybranego wariantu.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Batony o wysokiej zawartości błonnika z dodatkiem białka sprawią, że nasycisz nie tylko swoją chęć na słodycze. Jeżeli wykorzystasz je jako przekąskę, bez problemu pozwolą Ci wytrzymać do kolejnego dużego posiłku bez poczucia głodu po drodze. Masło słonecznikowe jest bardzo dobrym zamiennikiem dla bardziej popularnego masła orzechowego – również dostarczy Ci zdrowych tłuszczy, a także pozwoli na osiągnięcie podobnej konsystencji masy na batony.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN