Błonnik, podobnie jak białko, pomoże Ci zachować poczucie sytości na długi czas. Jeżeli przy okazji masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj te batony o wysokiej zawartości błonnika oraz całkiem solidnej porcji węglowodanów oraz białka. Nie zawierają masła orzechowego ani też całych orzechów, dzięki czemu są przyjazne osobom borykającym się z alergiami. Bez pieczenia!
Składniki (8 porcji):
- 1 1/2 szklanki płatków zbożowych (lub musli)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki kawałków czekolady,
- 1/2 szklanki masła słonecznikowego
- 1/4 szklanki miodu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 227
Węglowodany 28g
Białko 6g
Tłuszcz 13g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 20 cm wyłóż papierem pergaminowym.
- W dużej misce wymieszaj płatki zbożowe, siemię lniane, suszoną żurawinę i 2 łyżki posiekanej czekolady.
- W małym rondlu podgrzej masło słonecznikowe i miód (na małym ogniu), często mieszając, aż mieszanina będzie całkowicie gładka. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- Dodaj mieszankę masła i miodu do składników suchych i wymieszaj do połączenia.
- Wyłóż masę na przygotowaną formę i dobrze dociśnij do krawędzi (warstwa musi być równej grubości w każdym punkcie).
- Włóż blaszkę do lodówki na około godzinę, aby masa stwardniała.
- Wyjmij z lodówki i podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz również zamrozić batony na maksymalnie 3 miesiące.
- Jeżeli lubisz, możesz dodać do masy czekoladę i rodzynki w proporcji 1:1.
- W przepisie sprawdzi się każda odmiana czekolady (mleczna, biała, gorzka itd.). Pamiętaj jedynie aby dopasować wartości odżywcze do wybranego wariantu.
Jak i dlaczego to działa?
Batony o wysokiej zawartości błonnika z dodatkiem białka sprawią, że nasycisz nie tylko swoją chęć na słodycze. Jeżeli wykorzystasz je jako przekąskę, bez problemu pozwolą Ci wytrzymać do kolejnego dużego posiłku bez poczucia głodu po drodze. Masło słonecznikowe jest bardzo dobrym zamiennikiem dla bardziej popularnego masła orzechowego – również dostarczy Ci zdrowych tłuszczy, a także pozwoli na osiągnięcie podobnej konsystencji masy na batony.