Bardzo proste batony proteinowe

Istnieje niezliczenie wiele przepisów na różne warianty batonów o wysokiej zawartości białka. Jedne wymagają pieczenia, inne tylko schłodzenia. Wybierając ten przepis przygotujesz bardzo proste batony proteinowe, które nie wymagają wizyty w piekarniku. Dodatkowo również większość składników, których będziesz potrzebować, najpewniej już znajduje się w Twojej kuchni.

Składniki (6 porcji):

  • 60 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/2 szklanki naturalnego kremowego masła orzechowego 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka wanilii 
  • 2-4 łyżki kawałków czekolady 

 

Dekoracja: 

  • dodatkowe kawałki czekolady do posypania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    294

Węglowodany   32g

Białko   12g

Tłuszcz    16g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.  
  2. W misce połącz odżywkę białkową, mąkę oraz sól (jeżeli używasz, patrz – patenty). 
  3. Dodaj masło orzechowe, miód, wanilię i olej kokosowy i wyrób ciasto rękoma – będzie ono dość gęste. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego. 
  4. Dołóż do ciasta kawałki czekolady i równomiernie rozprowadź. 
  5. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem formy i dobrze dociśnij do jej brzegów. Połóż na wierzch więcej kawałków czekolady i delikatnie wciśnij w masę. 
  6. Wstaw masę na batony do lodówki na co najmniej 60 minut (możesz też przez noc). 
  7. Wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój ciasto na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 7 dni. Batony możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące (wcześniej warto zawinąć każdy osobno w kawałek papieru śniadaniowego – nie będą się sklejać). 
  • Nie używaj dodatkowej soli, jeżeli w jest ona zawarta w maśle orzechowym. 
  • Możesz wykorzystać dowolne ulubione masło orzechowe (z migdałów, nerkowców itp.). 
  • W tym przepisie sprawdzą się również odżywki proteinowe o smaku śmietankowym lub czekoladowym. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bardzo proste batony proteinowe to idealna przekąska, która z jednej strony zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego, a  z drugiej będzie dużo zdrowsza, niż tradycyjne słodycze. Nie musisz poświęcać wiele czasu na jej przygotowanie – jedna porcja spokojnie wystarczy Ci na cały tydzień. Dzięki zawartości białka batony będą sycące, a masło orzechowe wzbogaci je o zdrowe kwasy tłuszczowe oraz wiele innych wartościowych składników odżywczych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN