Istnieje niezliczenie wiele przepisów na różne warianty batonów o wysokiej zawartości białka. Jedne wymagają pieczenia, inne tylko schłodzenia. Wybierając ten przepis przygotujesz bardzo proste batony proteinowe, które nie wymagają wizyty w piekarniku. Dodatkowo również większość składników, których będziesz potrzebować, najpewniej już znajduje się w Twojej kuchni.
Składniki (6 porcji):
- 60 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki naturalnego kremowego masła orzechowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 2-4 łyżki kawałków czekolady
Dekoracja:
- dodatkowe kawałki czekolady do posypania
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 294
Węglowodany 32g
Białko 12g
Tłuszcz 16g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
- W misce połącz odżywkę białkową, mąkę oraz sól (jeżeli używasz, patrz – patenty).
- Dodaj masło orzechowe, miód, wanilię i olej kokosowy i wyrób ciasto rękoma – będzie ono dość gęste. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego.
- Dołóż do ciasta kawałki czekolady i równomiernie rozprowadź.
- Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem formy i dobrze dociśnij do jej brzegów. Połóż na wierzch więcej kawałków czekolady i delikatnie wciśnij w masę.
- Wstaw masę na batony do lodówki na co najmniej 60 minut (możesz też przez noc).
- Wyjmij blaszkę z lodówki i pokrój ciasto na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 7 dni. Batony możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące (wcześniej warto zawinąć każdy osobno w kawałek papieru śniadaniowego – nie będą się sklejać).
- Nie używaj dodatkowej soli, jeżeli w jest ona zawarta w maśle orzechowym.
- Możesz wykorzystać dowolne ulubione masło orzechowe (z migdałów, nerkowców itp.).
- W tym przepisie sprawdzą się również odżywki proteinowe o smaku śmietankowym lub czekoladowym.
Jak i dlaczego to działa?
Bardzo proste batony proteinowe to idealna przekąska, która z jednej strony zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego, a z drugiej będzie dużo zdrowsza, niż tradycyjne słodycze. Nie musisz poświęcać wiele czasu na jej przygotowanie – jedna porcja spokojnie wystarczy Ci na cały tydzień. Dzięki zawartości białka batony będą sycące, a masło orzechowe wzbogaci je o zdrowe kwasy tłuszczowe oraz wiele innych wartościowych składników odżywczych.