Klasyczne batony proteinowe z kawałkami czekolady na bazie masła orzechowego, które przygotujesz bardzo szybko i w łatwy sposób przechowasz. Nie potrzebujesz do nich wielu składników, a wszystko łatwo zblendujesz w blenderze. Batony proteinowe z masłem orzechowym będą świetną przekąską, drugim śniadaniem czy też posiłkiem przed treningiem.
Składniki (5 porcji):
- 10 sztuk daktyli Medjool, bez pestek
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1-3 łyżki wody
- 2 łyżki posiekanej ciemnej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 209
Węglowodany 42g
Białko 9g
Tłuszcz 5g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
- Dodaj daktyle, orzeszki ziemne, odżywkę białkową, kakao w proszku i sól morską do blendera i miksuj, aż wszystko się połączy, a orzeszki ziemne zostaną rozbite na drobne kawałki.
- Uzyskana mieszanina powinna mieć lepką, klejąca konsystencję. Jeśli tak nie jest, dodaj łyżkę wody, zmiksuj ponownie i sprawdź konsystencję masy. W razie potrzeby dodaj jeszcze 2 łyżki wody.
- Przełóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, złóż pergamin na wierzchu i równomiernie dociśnij masę do formy.
- Dodaj na wierzch posiekaną czekoladę, delikatnie wciskając ją w ciasto.
- Umieść blaszkę mieszaninę w lodówce, aby masa na batony stwardniała (około 30 minut do 1 godziny).
- Podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: batony proteinowe z kawałkami czekolady trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Polecamy zawinąć każdy baton osobno w kawałek papieru śniadaniowego, aby się ze sobą nie sklejały.
- Jeżeli wybrane orzeszki są już solone, zrezygnuj z dodatkowej soli.
- Przepis ten możesz przygotować również na bazie masła słonecznikowego.
- Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać dowolną inną odmianę orzechów (pekan, pistacje, orzechy włoskie, nerkowce itd.).
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe to bardzo częsty składnik batonów proteinowych. Jest zdrowe, dobrze smakuje i pozwala uzyskać konsystencję ciasta, która sprawia, że nie musisz go piec. Będzie to także dobre źródło wielu witamin i związków odżywczych, w tym przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych. Przygotowane batony potraktuj jako przekąskę, posiłek przed treningiem lub też drugie śniadanie.