Batony proteinowe z kawałkami czekolady i masłem orzechowym

Klasyczne batony proteinowe z kawałkami czekolady na bazie masła orzechowego, które przygotujesz bardzo szybko i w łatwy sposób przechowasz. Nie potrzebujesz do nich wielu składników, a wszystko łatwo zblendujesz w blenderze. Batony proteinowe z masłem orzechowym będą świetną przekąską, drugim śniadaniem czy też posiłkiem przed treningiem.

Składniki (5 porcji):

  • 10 sztuk daktyli Medjool, bez pestek 
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 
  • 1/2 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 2 łyżki kakao w proszku 
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej 
  • 1-3 łyżki wody 
  • 2 łyżki posiekanej ciemnej czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    209

Węglowodany   42g

Białko   9g

Tłuszcz    5g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.  
  2. Dodaj daktyle, orzeszki ziemne, odżywkę białkową, kakao w proszku i sól morską do blendera i miksuj, aż wszystko się połączy, a orzeszki ziemne zostaną rozbite na drobne kawałki.  
  3. Uzyskana mieszanina powinna mieć lepką, klejąca konsystencję. Jeśli tak nie jest, dodaj łyżkę wody, zmiksuj ponownie i sprawdź konsystencję masy. W razie potrzeby dodaj jeszcze 2 łyżki wody. 
  4. Przełóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, złóż pergamin na wierzchu i równomiernie dociśnij masę do formy.  
  5. Dodaj na wierzch posiekaną czekoladę, delikatnie wciskając ją w ciasto. 
  6. Umieść blaszkę mieszaninę w lodówce, aby masa na batony stwardniała (około 30 minut do 1 godziny). 
  7. Podziel na porcje.

 

Patenty kucharza:

  • Przechowywanie: batony proteinowe z kawałkami czekolady trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Polecamy zawinąć każdy baton osobno w kawałek papieru śniadaniowego, aby się ze sobą nie sklejały. 
  • Jeżeli wybrane orzeszki są już solone, zrezygnuj z dodatkowej soli. 
  • Przepis ten możesz przygotować również na bazie masła słonecznikowego. 
  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać dowolną inną odmianę orzechów (pekan, pistacje, orzechy włoskie, nerkowce itd.). 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Masło orzechowe to bardzo częsty składnik batonów proteinowych. Jest zdrowe, dobrze smakuje i pozwala uzyskać konsystencję ciasta, która sprawia, że nie musisz go piec. Będzie to także dobre źródło wielu witamin i związków odżywczych, w tym przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych. Przygotowane batony potraktuj jako przekąskę, posiłek przed treningiem lub też drugie śniadanie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN