Przepis na klasyczne batony proteinowe, które nie wymagają pieczenia – wystarczy, że przechowasz je przez chwilę w lodówce. Podstawą są płatki owsiane, do których dodasz ulubione orzechy, suszone owoce i inne smakowitości. Jeżeli nigdy jeszcze nie robiłeś batonów samodzielnie, warto zacząć od tego przepisu.
Składniki (12 porcji):
- 1 3/4 szklanki staromodnych płatków owsianych
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1 banan przerobiony na puree
- 1/3 szklanki miodu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zmielonych nasion lnu
- 110 g odżywki białkowej o neutralnym smaku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki wybranych dodatków: posiekane daktyle, suszone owoce, mini chipsy czekoladowe, niesłodzone płatki kokosowe lub posiekane orzechy
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 238
Węglowodany 28g
Białko 13g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Wciśnij do formy do pieczenia o średniej wielkości, uważając aby masa była jednolitej grubości.
- Przechowuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Możesz też pozostawić batony na noc.
- Dociśnij mocno masę do formy, a następnie pokrój na równe porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 2 tygodnie. Polecamy zawinąć każdy baton osobno w kawałek papieru śniadaniowego lub folię, aby uniknąć przyklejania i ułatwić szybkie porcjowanie.
- W przepisie możesz wykorzystać dowolne ulubione masło orzechowe. Jeżeli zawiera ono sól, usuń ją z listy składników.
- Im bardziej dojrzałego banana wybierzesz, tym słodszą masę na batony uzyskasz.
- Zamiast miodu możesz użyć również syropu klonowego, syropu z agawy lub też bezcukrowego słodzika.
- Jeżeli stosujesz dietę wegańską lub wegetariańską, wykorzystaj odżywkę proteinową opartą o skład roślinny.
Jak i dlaczego to działa?
Klasyczne batony proteinowe zawierają w sobie wszystko, co dobre: orzechy, miód, płatki owsiane, a także odrobinę czekolady. Z tego powodu dostarczą Ci nie tylko solidnej porcji białka, ale również błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych i wiele cennych witamin. Wykorzystaj je jako przekąskę lub deser, a także posiłek potreningowy.