Proteinowe kulki to dobra alternatywa dla popularnych batonów białkowych – tym razem w wydaniu wegańskim, do przygotowania którego potrzebujesz tylko 5 składników, które zapewne już masz w swojej kuchni. Poświęć chwilę na gotowanie, zrób wegańskie kulki proteinowe w weekend i ciesz się domowymi słodkościami przez cały tydzień.
Składniki (24 porcje):
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mała migdałowego
- 1/4 syropu klonowego
- 60 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 2 łyżki posiekanej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 110
Węglowodany 10g
Białko 5g
Tłuszcz 7g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść płatki owsiane, masło migdałowe, syrop klonowy, odżywkę białkową i kawałki czekolady.
- Wymieszaj składniki aż do połączenia. Masa będzie gęsta – możesz na koniec zagnieść ją jak ciasto na chleb.
- Uformuj kulki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów.
- Włóż do lodówki i odczekaj, aż kulki stężeją.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 7 dni. Wegańskie kulki proteinowe możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
- Zamiast białka waniliowego możesz wykorzystać inny podobny smak: śmietankowy, biała czekolada itd.
Jak i dlaczego to działa?
Krótka lista składników sprawia, że z łatwością przygotujesz te wegańskie kulki proteinowe bez żadnych wcześniejszych zakupów. Płatki owsiane będą dobrym źródłem złożonych węglowodanów, a masło orzechowe dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych. Możesz wykorzystać różne odmiany czekolady, aby uzyskać kulki o zróżnicowanym smaku – zwróć tylko uwagę na zmiany w tabeli wartości odżywczych.