Domowe batony proteinowe z masłem orzechowym i czekoladą

Słodkie, intensywnie orzechowe i przepełnione pełnowartościowym białkiem. Te domowe batony proteinowe przygotujesz szybciej, niż byś się spodziewał, a dodatkowo starczą Ci na cały tydzień. Idealne smakołyki do uśpienia wewnętrznego łasucha przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego bilansu makroskładników. W dodatku potrzebujesz tylko 5 składników!

Składniki (9 porcji):

  • 4 banany 1 
  • /4 szklanki kakao w proszku 
  • 1 szklanka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 1 szklanka masła orzechowego naturalnego 
  • 1/2 szklanki kawałków ciemnej czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    313

Węglowodany   27g

Białko   16g

Tłuszcz    18g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. 
  2. Wyłóż naczynie do pieczenia (wielkość ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym.  
  3. W robocie kuchennym połącz banana, kakao w proszku, białko w proszku i masło orzechowe. Możesz też użyć ręcznej trzepaczki. 
  4. Dodaj kawałki czekolady (zostaw łyżkę stołową do dekoracji).  
  5. Umieść masę na batony w naczyniu do pieczenia i udekoruj pozostałą czekoladą. 
  6. Piecz przez 30 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.
  7. Pokrój na 9 porcji.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie:  w lodówce do 1 tygodnia lub w zamrażarce do 6 miesięcy. 
  • Zamiast czekolady do dekoracji możesz użyć również orzechów, rodzynek, wiórek kokosowych.
  • Białko czekoladowe możesz zastąpić dowolnym innym zbliżonym smakiem (karmel, biała czekolada, wanilia itd.).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wysokobiałkowe domowe batony proteinowe będą dobrą przekąską pomiędzy dwoma większymi posiłkami. Możesz również wykorzystać je jako posiłek potreningowy, ze względu na wysoką zawartość białka w jednej porcji. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób na zaspokojenie swojej chęci sięgnięcia po coś słodkiego. Pamiętaj też, że przygotowując własne słodycze masz większą kontrolę nad ilością i jakością składników, co również przekłada się na jakość finalnego produktu. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN