Słodkie, intensywnie orzechowe i przepełnione pełnowartościowym białkiem. Te domowe batony proteinowe przygotujesz szybciej, niż byś się spodziewał, a dodatkowo starczą Ci na cały tydzień. Idealne smakołyki do uśpienia wewnętrznego łasucha przy jednoczesnym zachowaniu zdrowego bilansu makroskładników. W dodatku potrzebujesz tylko 5 składników!
Składniki (9 porcji):
- 4 banany 1
- /4 szklanki kakao w proszku
- 1 szklanka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1 szklanka masła orzechowego naturalnego
- 1/2 szklanki kawałków ciemnej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 313
Węglowodany 27g
Białko 16g
Tłuszcz 18g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wyłóż naczynie do pieczenia (wielkość ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym.
- W robocie kuchennym połącz banana, kakao w proszku, białko w proszku i masło orzechowe. Możesz też użyć ręcznej trzepaczki.
- Dodaj kawałki czekolady (zostaw łyżkę stołową do dekoracji).
- Umieść masę na batony w naczyniu do pieczenia i udekoruj pozostałą czekoladą.
- Piecz przez 30 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia na 5 minut.
- Pokrój na 9 porcji.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w lodówce do 1 tygodnia lub w zamrażarce do 6 miesięcy.
- Zamiast czekolady do dekoracji możesz użyć również orzechów, rodzynek, wiórek kokosowych.
- Białko czekoladowe możesz zastąpić dowolnym innym zbliżonym smakiem (karmel, biała czekolada, wanilia itd.).
Jak i dlaczego to działa?
Wysokobiałkowe domowe batony proteinowe będą dobrą przekąską pomiędzy dwoma większymi posiłkami. Możesz również wykorzystać je jako posiłek potreningowy, ze względu na wysoką zawartość białka w jednej porcji. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób na zaspokojenie swojej chęci sięgnięcia po coś słodkiego. Pamiętaj też, że przygotowując własne słodycze masz większą kontrolę nad ilością i jakością składników, co również przekłada się na jakość finalnego produktu.