Batony proteinowe z mieszanką studencką 

Batony proteinowe z mieszanką studencką to budżetowa opcja nie wymagająca pieczenia, którą może przygotować każdy. Poza mieszanką orzechów, rodzynek i innych suszonych owoców wykorzystasz także płatki owsiane, masło orzechowe i puree z banana. Możesz przygotować większą ilość batonów i zamrozić je na zapas.

Składniki (12 porcji):

  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 3/4 szklanki masła orzechowego 
  • 1 banan, przerobiony na puree 
  • 1/3 szklanki miodu 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki zmielonych nasion lnu 
  • 1 szklanka odżywki białkowej 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 3/4 szklanki mieszanki studenckiej (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe itd.) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    238

Węglowodany   28g

Białko   13g

Tłuszcz    10g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. 
  2. Wciśnij masę do formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. 
  3. Przed pokrojeniem mocno dociśnij masę do blaszki. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 14 dni. Batony możesz też zamrozić maksymalnie na 3 miesiące. Polecamy zawinąć każdą porcję osobno w kawałek papieru śniadaniowego, aby zapobiec przyklejaniu. 
  • Do batonów wykorzystaj dowolne ulubione masło orzechowe. 
  • Im bardziej dojrzałego banana użyjesz, tym więcej cukru znajdzie się w każdej porcji.
  • Do mieszanki studenckiej możesz dołożyć także ulubione suszone owoce (uwaga na zmianę wartości odżywczych).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Batony proteinowe z mieszanką studencką opierają się na bardzo klasycznym zestawie składników. Płatki owsiane dostarczą Ci złożonych węglowodanów, masło orzechowe będzie źródłem zdrowych tłuszczy, a banan doda dużą dawkę potasu i różnorodnych witamin. Wybierając mieszankę orzechów i suszonych owoców jako dodatek sprawisz, że batony będą bardziej chrupiące i zyskają także na ilości błonnika.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN