Batony proteinowe z mieszanką studencką to budżetowa opcja nie wymagająca pieczenia, którą może przygotować każdy. Poza mieszanką orzechów, rodzynek i innych suszonych owoców wykorzystasz także płatki owsiane, masło orzechowe i puree z banana. Możesz przygotować większą ilość batonów i zamrozić je na zapas.
Składniki (12 porcji):
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1 banan, przerobiony na puree
- 1/3 szklanki miodu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zmielonych nasion lnu
- 1 szklanka odżywki białkowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mieszanki studenckiej (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe itd.)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 238
Węglowodany 28g
Białko 13g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.
- Wciśnij masę do formy o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
- Przed pokrojeniem mocno dociśnij masę do blaszki.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 14 dni. Batony możesz też zamrozić maksymalnie na 3 miesiące. Polecamy zawinąć każdą porcję osobno w kawałek papieru śniadaniowego, aby zapobiec przyklejaniu.
- Do batonów wykorzystaj dowolne ulubione masło orzechowe.
- Im bardziej dojrzałego banana użyjesz, tym więcej cukru znajdzie się w każdej porcji.
- Do mieszanki studenckiej możesz dołożyć także ulubione suszone owoce (uwaga na zmianę wartości odżywczych).
Jak i dlaczego to działa?
Batony proteinowe z mieszanką studencką opierają się na bardzo klasycznym zestawie składników. Płatki owsiane dostarczą Ci złożonych węglowodanów, masło orzechowe będzie źródłem zdrowych tłuszczy, a banan doda dużą dawkę potasu i różnorodnych witamin. Wybierając mieszankę orzechów i suszonych owoców jako dodatek sprawisz, że batony będą bardziej chrupiące i zyskają także na ilości błonnika.