Ten przepis przygotowaliśmy przede wszystkim z myślą o osobach, które nie mogą spożywać glutenu. Wybierając bezglutenowe batony proteinowe nie musisz już martwić się o to, czy pozwolenie sobie na deser spowoduje późniejszy ból brzucha – po prostu wykorzystaj w przepisie mąkę migdałową i ciesz się intensywnym, czekoladowym smakiem. Jedna porcja ciasta starczy Ci na przygotowanie batonów na cały tydzień.
Składniki (12 porcji):
- 1 szklanka masła orzechowego
- 3/4 szklanki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki kawałków czekolady
Opcjonalnie:
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 230
Węglowodany 15g
Białko 15g
Tłuszcz 13g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce masło orzechowe, białko czekoladowe w proszku, syrop klonowy, mąkę migdałową, kakao w proszku, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj do uzyskania masy na batony.
- Kwadratową blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Wyłóż na nią ciasto i dobrze dociśnij do dna naczynia.
- W osobnej misce połącz czekoladę i olej kokosowy. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund, wymieszaj, a następnie ponownie wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Możesz też wykorzystać do tego kąpiel wodną.
- Wylej polewę czekoladową na wierzch batonów i równomiernie rozprowadź.
- Włóż do zamrażarki na 5 minut lub do momentu, aż czekolada zastygnie.
- Pokrój na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: bezglutenowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz je również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
- Jako dekoracji możesz użyć płatków soli, wiórek czekoladowych, wiórek kokosowych, pokruszonych orzechów lub dowolnego innego dodatku (pamiętaj by doliczyć kalorie).
- Wykorzystanie oleju kokosowego jest opcjonalne, jednak ułatwi Ci on uzyskanie dobrej konsystencji polewy oraz sprawi, że zastygnięta polewa czekoladowa nie będzie się kruszyć podczas krojenia.
Jak i dlaczego to działa?
Mąka migdałowa jest pozbawiona glutenu, ponieważ orzechy naturalnie go nie zawierają. Dobrze jednak sprawdza się jako zamiennik mąki tradycyjnej. W połączeniu z odżywką białkową tworzy podstawową suchą masę, której potrzebujesz do przygotowania batonów i która dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych.
Wykorzystanie masła orzechowego i syropu klonowego z jednej strony dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, a z drugiej słodkiego smaku, dzięki czemu baton będzie dobrym zamiennikiem dla tradycyjnych słodyczy.