Bezglutenowe proteinowe batony czekoladowe

Ten przepis przygotowaliśmy przede wszystkim z myślą o osobach, które nie mogą spożywać glutenu. Wybierając bezglutenowe batony proteinowe nie musisz już martwić się o to, czy pozwolenie sobie na deser spowoduje późniejszy ból brzucha – po prostu wykorzystaj w przepisie mąkę migdałową i ciesz się intensywnym, czekoladowym smakiem. Jedna porcja ciasta starczy Ci na przygotowanie batonów na cały tydzień.

Składniki (12 porcji):

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 3/4 szklanki odżywki białkowej o smaku czekoladowym 
  • 1/4 szklanki syropu klonowego 
  • 2 łyżki kakao w proszku 
  • 2 łyżki mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki kawałków czekolady 

 

Opcjonalnie: 

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    230

Węglowodany   15g

Białko   15g

Tłuszcz    13g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Połącz w misce masło orzechowe, białko czekoladowe w proszku, syrop klonowy, mąkę migdałową, kakao w proszku, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj do uzyskania masy na batony. 
  2. Kwadratową blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Wyłóż na nią ciasto i dobrze dociśnij do dna naczynia.  
  3. W osobnej misce połącz czekoladę i olej kokosowy. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund, wymieszaj, a następnie ponownie wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Możesz też wykorzystać do tego kąpiel wodną. 
  4. Wylej polewę czekoladową na wierzch batonów i równomiernie rozprowadź. 
  5. Włóż do zamrażarki na 5 minut lub do momentu, aż czekolada zastygnie.  
  6. Pokrój na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: bezglutenowe batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Możesz je również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. 
  • Jako dekoracji możesz użyć płatków soli, wiórek czekoladowych, wiórek kokosowych, pokruszonych orzechów lub dowolnego innego dodatku (pamiętaj by doliczyć kalorie). 
  • Wykorzystanie oleju kokosowego jest opcjonalne, jednak ułatwi Ci on uzyskanie dobrej konsystencji polewy oraz sprawi, że zastygnięta polewa czekoladowa nie będzie się kruszyć podczas krojenia. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mąka migdałowa jest pozbawiona glutenu, ponieważ orzechy naturalnie go nie zawierają. Dobrze jednak sprawdza się jako zamiennik mąki tradycyjnej. W połączeniu z odżywką białkową tworzy podstawową suchą masę, której potrzebujesz do przygotowania batonów i która dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. 

Wykorzystanie masła orzechowego i syropu klonowego z jednej strony dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, a z drugiej słodkiego smaku, dzięki czemu baton będzie dobrym zamiennikiem dla tradycyjnych słodyczy.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN