Proteinowe babeczki z truskawkami

Zdrowy deser czy przekąska to nie tylko całe owoce czy własnoręcznie zrobiona granola. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej przypominającego tradycyjne łakocie, wypróbuj te proteinowe babeczki z truskawkami. Są delikatne, miękkie w środku i dodatkowo zaspokoją Twój apetyt aż do następnego większego posiłku.

Składniki (12 porcji):

Składniki suche: 

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1/4 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • skórka z połowy cytryny 
  • 2 łyżki stewii 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli morskiej 
  • szczypta cynamonu 
  • 1/4 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady 

 

Składniki mokre: 

  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego 
  • 3/4 szklanki białek jaj 
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego 
  • 1/2 szklanki zwykłego odtłuszczonego jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych na drobne kawałki 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    115

Węglowodany   14g

Białko   7g

Tłuszcz    4g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. 
  2. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, z wyjątkiem kawałków czekolady.  
  3. Dodaj do miski wszystkie mokre składniki i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie delikatnie dodaj truskawki i kawałki czekolady.  
  4. Formę do muffinów wyłóż papierowymi lub silikonowymi papilotkami i posmaruj lub spryskaj olejem w sprayu. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta. 
  5. Rozłóż ciasto równomiernie w foremkach. Na wierzch każdej muffinki połóż 3-5 kawałków czekolady.  
  6. Piecz 23-25 minut lub do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić, a babeczki ładnie się zarumienią. Sprawdź wykałaczką, czy są suche w środku. 
  7. Wyjmij z piekarnika, pozostaw muffiny na 5 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij je z formy. Odczekaj, aż babeczki nieco stwardnieją. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub lodówce. 
  • W przepisie możesz wykorzystać mleko migdałowe o smaku waniliowym. 
  • Zamiast stewii możesz wykorzystać zwykły cukier. Pamiętaj tylko, że zwiększysz kaloryczność babeczek. 
  • Ten przepis zadziała także z jogurtem bez laktozy. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Proteinowe babeczki z truskawkami to prosty w przygotowaniu deser, który możesz potraktować jako przekąskę, drugie śniadanie lub dodatek do innego posiłku. Dzięki zawartości białka i braku cukru nasycą Cię na dłużej, ale też nie podniosą poziomu insuliny zbyt wysoko. Najlepszym czasem na ich przygotowanie jest sezon na truskawki, gdy będziesz mógł skorzystać ze świeżych owoców.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN