Zdrowy deser czy przekąska to nie tylko całe owoce czy własnoręcznie zrobiona granola. Jeżeli masz ochotę na coś bardziej przypominającego tradycyjne łakocie, wypróbuj te proteinowe babeczki z truskawkami. Są delikatne, miękkie w środku i dodatkowo zaspokoją Twój apetyt aż do następnego większego posiłku.
Składniki (12 porcji):
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki stewii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady
Składniki mokre:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 3/4 szklanki białek jaj
- 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/2 szklanki zwykłego odtłuszczonego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych na drobne kawałki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 115
Węglowodany 14g
Białko 7g
Tłuszcz 4g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, z wyjątkiem kawałków czekolady.
- Dodaj do miski wszystkie mokre składniki i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Następnie delikatnie dodaj truskawki i kawałki czekolady.
- Formę do muffinów wyłóż papierowymi lub silikonowymi papilotkami i posmaruj lub spryskaj olejem w sprayu. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta.
- Rozłóż ciasto równomiernie w foremkach. Na wierzch każdej muffinki połóż 3-5 kawałków czekolady.
- Piecz 23-25 minut lub do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić, a babeczki ładnie się zarumienią. Sprawdź wykałaczką, czy są suche w środku.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw muffiny na 5 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij je z formy. Odczekaj, aż babeczki nieco stwardnieją.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub lodówce.
- W przepisie możesz wykorzystać mleko migdałowe o smaku waniliowym.
- Zamiast stewii możesz wykorzystać zwykły cukier. Pamiętaj tylko, że zwiększysz kaloryczność babeczek.
- Ten przepis zadziała także z jogurtem bez laktozy.
Jak i dlaczego to działa?
Proteinowe babeczki z truskawkami to prosty w przygotowaniu deser, który możesz potraktować jako przekąskę, drugie śniadanie lub dodatek do innego posiłku. Dzięki zawartości białka i braku cukru nasycą Cię na dłużej, ale też nie podniosą poziomu insuliny zbyt wysoko. Najlepszym czasem na ich przygotowanie jest sezon na truskawki, gdy będziesz mógł skorzystać ze świeżych owoców.