Dyniowe proteinowe kulki to alternatywa dla popularnych batonów z dodatkiem odżywki białkowej. Nie musisz ich piec, dzięki czemu przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a dyniowy smak będzie świetnym dodatkiem do każdego jesiennego dnia. Potraktuj je jako przekąskę lub też dodatek do niektórych posiłków.
Składniki (12 porcji):
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki masła migdałowego lub masła z nerkowców
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 25 gramów odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 3 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka kawałków czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 104
Węglowodany 11g
Białko 5g
Tłuszcz 6g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać do połączenia.
- Użyj małej łyżki do lodów lub łyżki stołowej, aby nabrać ciasto i uformuj 12 kulek.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Dyniowe proteinowe kulki możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
- W przepisie możesz wykorzystać dowolny rodzaj masła orzechowego (zwróć tylko uwagę, aby było niesolone).
- Możesz wykorzystać także świeżą dynię, jeżeli wcześniej ją zblendujesz.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie dyni i masła orzechowego to prawdziwa bomba witaminowa. Z jednej strony dostarczysz organizmowi beta-karotenu, który wspomoże Twój wzrok, a z drugiej zadbasz o dzienną porcję zdrowych kwasów tłuszczowych. Do tego dodasz również wiele witamin i innych związków odżywczych pochodzących z siemienia lnianego i pozostałych składników. Proteinowe kulki możesz potraktować podobnie, jak batony – jako przekąskę lub dodatek do drugiego śniadania.