Dyniowe proteinowe kulki bez pieczenia

Dyniowe proteinowe kulki to alternatywa dla popularnych batonów z dodatkiem odżywki białkowej. Nie musisz ich piec, dzięki czemu przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a dyniowy smak będzie świetnym dodatkiem do każdego jesiennego dnia. Potraktuj je jako przekąskę lub też dodatek do niektórych posiłków.

Składniki (12 porcji):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/4 szklanki masła migdałowego lub masła z nerkowców 
  • 1/4 szklanki puree z dyni 
  • 25 gramów odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta cynamonu 
  • 1 łyżka kawałków czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    104

Węglowodany   11g

Białko   5g

Tłuszcz    6g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać do połączenia.
  2. Użyj małej łyżki do lodów lub łyżki stołowej, aby nabrać ciasto i uformuj 12 kulek.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. Dyniowe proteinowe kulki możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. 
  • W przepisie możesz wykorzystać dowolny rodzaj masła orzechowego (zwróć tylko uwagę, aby było niesolone). 
  • Możesz wykorzystać także świeżą dynię, jeżeli wcześniej ją zblendujesz. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie dyni i masła orzechowego to prawdziwa bomba witaminowa. Z jednej strony dostarczysz organizmowi beta-karotenu, który wspomoże Twój wzrok, a z drugiej zadbasz o dzienną porcję zdrowych kwasów tłuszczowych. Do tego dodasz również wiele witamin i innych związków odżywczych pochodzących z siemienia lnianego i pozostałych składników. Proteinowe kulki możesz potraktować podobnie, jak batony – jako przekąskę lub dodatek do drugiego śniadania.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN