Owsiane batony proteinowe z rodzynkami

Płatki owsiane są jednym z najbardziej uniwersalnych produktów, jakie możesz mieć w swojej kuchni. Jeżeli znudziła Ci się już poranna owsianka, wykorzystaj je w inny sposób – na przykład przygotowując słodką, choć nadal pełną białka przekąskę: owsiane batony proteinowe. Wystarczy, że połączysz płatki z masłem orzechowym, rodzynkami i kilkoma innymi dodatkami, a uzyskasz zapas smakołyków na cały tydzień.

Składniki (8 porcji):

  • 150 g płatków owsianych 
  • 130 g masła z nerkowców 
  • 80 g rodzynek 
  • 45 g odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mleka migdałowego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) miodu 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu 
  • szczypta soli 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    229

Węglowodany   27g

Białko   10g

Tłuszcz    9g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do średniej wielkości miski dodaj wszystkie składniki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć. Ciasto powinno być trochę lepkie. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj trochę więcej płatków lub proszku białkowego. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj trochę więcej mleka migdałowego. 
  2. Wyłóż naczynie do pieczenia (o wymiarach ok. 20 x20 cm) pergaminem. 
  3. Wyłóż masę na dno formy dobrze dociskając do jej spodu. 
  4. Włóż masę do lodówki na 30 minut, aby stwardniała. 
  5. Pokrój na 8 równych kawałków.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: owsiane batony proteinowe trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 7 dni. 
  • Możesz wymieszać rodzynki z żurawiną lub daktylami w proporcji 1:1 dla uzyskania odmiennego smaku. 
  • Zamiast masła orzechowego z nerkowców możesz wykorzystać dowolne inne ulubione (bez soli i oleju). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Płatki owsiane zawierają białko i złożone węglowodany, które przyswajają się wolniej i pozwalają Ci zachować poczucie sytości na dłużej. Z kolei zawarte w maśle orzechy są bardzo dobrym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki takiej kombinacji batony proteinowe z jednej strony pozwolą Ci zaspokoić chęć na słodycze, a z drugiej będą sycącą, zdrową przekąską pomiędzy głównymi posiłkami.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 3 / 5. 1

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN