Jeżeli masz ochotę na małą odmianę w menu deserowym, wypróbuj te chrupiące batony proteinowe. Nie tylko dostarczą Ci ważnego dla organizmu białka, ale również będą świetnie smakować i przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Nie potrzebujesz wielu składników, a jedna porcja ciasta starczy na smakołyki na cały tydzień.
Składniki (10 porcji):
- 2 szklanki chrupiących ryżowych płatków śniadaniowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych
- 25 g odżywki proteinowej o smaku waniliowym
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka naturalnego kremowego masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego, + 1-2 łyżeczki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kawałków ciemnej czekolady
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 200
Węglowodany 31g
Białko 5g
Tłuszcz 9g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść płatki w blenderze i zmiksuj na drobne kawałki. Uważaj, aby nie zrobić z nich pudru.
- Do dużej miski włóż mieszaninę płatków zbożowych i owsa, dodaj wiórki kokosowe, odżywkę białkową i kakao.
- Dodaj miód, masło orzechowe, olej kokosowy i wanilię do małego rondla na średnim ogniu. Wymieszaj masę i podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i połączy, około 2 minut.
- Dodaj do garnka suche składniki i dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
- Wyłóż blaszkę do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym.
- Równomiernie rozprowadź mieszaninę na blasze. Następnie połóż drugi arkusz papieru na wierzchu masy i mocno dociśnij.
- Umieść batony w zamrażarce na co najmniej godzinę, aby stężały.
- Dodaj kawałki czekolady i olej kokosowy do średniej wielkości miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w 30-sekundowych odstępach, aż się rozpuszczą. Możesz to zrobić również w garnku, w kąpieli wodnej.
- Wyjmij batony, pokrój na równe porcje i odczekaj, aż rozpuszczona czekolada nieco przestygnie.
- Skrop batony czekoladą lub też zanurz jedną stroną w miseczce i odłóż na papier pergaminowy, aby nadmiar czekolady spłynął. Włóż ponownie do lodówki i odczekaj, aż polewa stwardnieje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: chrupiące batony proteinowe trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 7 dni. Wegańskie kulki proteinowe możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
- Zamiast wiórek kokosowych możesz wykorzystać liofilizowane owoce lub posiekane orzechy.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Batony nabierają chrupkości dzięki obecności ryżowych płatków śniadaniowych. Obecność dodatkowego białka sprawia, że będą bardziej sycące, a wyższa zawartość węglowodanów pozwala Ci je wykorzystać nie tylko jako deser czy przekąskę, ale też lekki posiłek przed treningiem.