Chrupiące batony proteinowe

Jeżeli masz ochotę na małą odmianę w menu deserowym, wypróbuj te chrupiące batony proteinowe. Nie tylko dostarczą Ci ważnego dla organizmu białka, ale również będą świetnie smakować i przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Nie potrzebujesz wielu składników, a jedna porcja ciasta starczy na smakołyki na cały tydzień.

Składniki (10 porcji):

  • 2 szklanki chrupiących ryżowych płatków śniadaniowych 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/4 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych 
  • 25 g odżywki proteinowej o smaku waniliowym 
  • 1 łyżka kakao w proszku 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1 łyżka naturalnego kremowego masła orzechowego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego, + 1-2 łyżeczki 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 szklanki kawałków ciemnej czekolady 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    200

Węglowodany   31g

Białko   5g

Tłuszcz    9g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść płatki w blenderze i zmiksuj na drobne kawałki. Uważaj, aby nie zrobić z nich pudru. 
  2. Do dużej miski włóż mieszaninę płatków zbożowych i owsa, dodaj wiórki kokosowe, odżywkę białkową i kakao. 
  3. Dodaj miód, masło orzechowe, olej kokosowy i wanilię do małego rondla na średnim ogniu. Wymieszaj masę i podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i połączy, około 2 minut.   
  4. Dodaj do garnka suche składniki i dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło. 
  5. Wyłóż blaszkę do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) papierem pergaminowym.
  6. Równomiernie rozprowadź mieszaninę na blasze. Następnie połóż drugi arkusz papieru na wierzchu masy i  mocno dociśnij.  
  7. Umieść batony w zamrażarce na co najmniej godzinę, aby stężały.
  8. Dodaj kawałki czekolady i olej kokosowy do średniej wielkości miski przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj w 30-sekundowych odstępach, aż się rozpuszczą. Możesz to zrobić również w garnku, w kąpieli wodnej. 
  9. Wyjmij batony, pokrój na równe porcje i odczekaj, aż rozpuszczona czekolada nieco przestygnie. 
  10. Skrop batony czekoladą lub też zanurz jedną stroną w miseczce i odłóż na papier pergaminowy, aby nadmiar czekolady spłynął. Włóż ponownie do lodówki i odczekaj, aż polewa stwardnieje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: chrupiące batony proteinowe trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez maksymalnie 7 dni. Wegańskie kulki proteinowe możesz również zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. 
  • Zamiast wiórek kokosowych możesz wykorzystać liofilizowane owoce lub posiekane orzechy. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Batony nabierają chrupkości dzięki obecności ryżowych płatków śniadaniowych. Obecność dodatkowego białka sprawia, że będą bardziej sycące, a wyższa zawartość węglowodanów pozwala Ci je wykorzystać nie tylko jako deser czy przekąskę, ale też lekki posiłek przed treningiem.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN