Proteinowe ciastko w kubku

Wrzucił byś coś słodkiego na ząb, ale batony się już przejadły? Wypróbuj miniaturowe proteinowe ciastko w kubku, które przygotujesz w ekspresowym tempie, a które nadal będzie zawierać bardzo dużą porcję białka i węglowodanów. Potrzebujesz mniej, niż 10 minut, aby móc się nim cieszyć. Przekonaj się sam!

Składniki (2 porcje):

  • 1/4 szklanki mąki owsianej 
  • 1/2 łyżki kakao w proszku 
  • 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli morskiej 
  • 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego 
  • 2 łyżki puree z dojrzałych bananów (około 1/2 banana) lub musu jabłkowego 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżki syropu klonowego 
  • 1/2 łyżki masła orzechowego 
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka kawałków czekolady 

 

Dekoracja: 

  • posiekana czekolada do posypania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    238

Węglowodany   25g

Białko   18g

Tłuszcz    8g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W kubku wymieszaj mąkę owsianą, proszek białkowy, kakao, proszek do pieczenia i sól. 
  2. Wymieszaj puree bananowe, mleko migdałowe, jajko, syrop klonowy, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, aż do całkowitego połączenia. Dodaj kawałki czekolady. 
  3. Wierzch masy posyp dodatkowymi kawałkami czekolady i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2-2,5 minuty lub do momentu, aż włożona w ciastko wykałaczka będzie czysta. 
  4. Odstaw na chwilę do przestygnięcia i udekoruj dodatkową łyżeczką masła orzechowego.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast masła orzechowego możesz wykorzystać masło z nasion słonecznika. 
  • Czekoladę możesz w połowie zamienić na rodzynki, jeżeli lubisz. 
  • Do dekoracji możesz użyć również posiekanych orzechów, wiórek kokosowych, suszonego banana lub innych owoców.
  • Możesz użyć również kakaowej lub karmelowej odżywki białkowej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Proteinowe ciastko w kubku to szybka przekąska o wysokiej zawartości białka, która pozwoli Ci delektować się smacznym deserem bez wyrzutów sumienia. Zawartość masła orzechowego podnosi wartości odżywcze, a wykorzystanie mąki owsianej zamiast zwykłej sprawia, że jest to danie przyjazne osobom wrażliwym na gluten.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN