Wrzucił byś coś słodkiego na ząb, ale batony się już przejadły? Wypróbuj miniaturowe proteinowe ciastko w kubku, które przygotujesz w ekspresowym tempie, a które nadal będzie zawierać bardzo dużą porcję białka i węglowodanów. Potrzebujesz mniej, niż 10 minut, aby móc się nim cieszyć. Przekonaj się sam!
Składniki (2 porcje):
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżki kakao w proszku
- 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżki puree z dojrzałych bananów (około 1/2 banana) lub musu jabłkowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kawałków czekolady
Dekoracja:
- posiekana czekolada do posypania
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 238
Węglowodany 25g
Białko 18g
Tłuszcz 8g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W kubku wymieszaj mąkę owsianą, proszek białkowy, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj puree bananowe, mleko migdałowe, jajko, syrop klonowy, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, aż do całkowitego połączenia. Dodaj kawałki czekolady.
- Wierzch masy posyp dodatkowymi kawałkami czekolady i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2-2,5 minuty lub do momentu, aż włożona w ciastko wykałaczka będzie czysta.
- Odstaw na chwilę do przestygnięcia i udekoruj dodatkową łyżeczką masła orzechowego.
Patenty kucharza:
- Zamiast masła orzechowego możesz wykorzystać masło z nasion słonecznika.
- Czekoladę możesz w połowie zamienić na rodzynki, jeżeli lubisz.
- Do dekoracji możesz użyć również posiekanych orzechów, wiórek kokosowych, suszonego banana lub innych owoców.
- Możesz użyć również kakaowej lub karmelowej odżywki białkowej.
Jak i dlaczego to działa?
Proteinowe ciastko w kubku to szybka przekąska o wysokiej zawartości białka, która pozwoli Ci delektować się smacznym deserem bez wyrzutów sumienia. Zawartość masła orzechowego podnosi wartości odżywcze, a wykorzystanie mąki owsianej zamiast zwykłej sprawia, że jest to danie przyjazne osobom wrażliwym na gluten.