Dzięki obecności różnorodnych warzyw sałatki są pełne błonnika i mikroelementów, co sprawia, że po ich spożyciu czujesz się najedzony na dłużej. Jeżeli zaczniesz dzień od posiłku zawierającego dużą porcję zieleniny, nie będziesz musiał martwić się o jej zjedzenie później. Dodatkowo również sałatka z jajkiem w tym przepisie jest łatwa do modyfikacji – wystarczy, że wybierzesz za każdym razem inne, sezonowe warzywa.
Składniki (1 porcja):
- 1 mały słodki ziemniak, pokrojony w kostkę (ok. 200 g)
- 2 łyżeczki oleju z awokado
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 plasterki bekonu lub pancetty
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka
- 1 łyżka koperku, grubo posiekanego
- 200 g mieszanki warzyw lub wybranych świeżych warzyw
- 50 g awokado, pokrojonego w plasterki (ok. połowa małej sztuki)
- 2 duże jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 635
Węglowodany 50g
Białko 22g
Tłuszcz 40g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Dodaj pokrojonego w kostkę batata, 1 łyżeczkę oleju, paprykę, kminek oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby całkowicie pokryć. Piecz 30-35 minut, aż kąski będą chrupiące.
- Do miski dodaj pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i koperek. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- Przygotuj bekon na około 15 minut przed końcem pieczenia batatów. Wyjmij blaszkę z piekarnika, ułóż plastry mięsa obok ziemniaków i w razie potrzeby dopraw pieprzem. Piec 15 minut, aż będą chrupiące. Boczek wypuści trochę tłuszczu, więc upewnij się, że między nim a ziemniakami jest wystarczająco dużo miejsca. Po tym czasie wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ostygło. Po przestygnięciu pokrusz lub pokrój boczek na drobne kawałki.
- Przygotuj jajka na około 10 minut przed końcem pieczenia bekonu. Napełnij średniej wielkości rondelek wodą, wstaw na średni ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Wbij jajko do małej miski i odłóż na bok (uważaj żeby nie rozlać żółtka).
- Gdy woda zacznie się gotować, dodaj odrobinę octu jabłkowego. Za pomocą łyżki zakręć wodą tak, aby powstał wir i powoli wrzucaj jajko do wody. Gotuj przez 3-4 minuty i wyjmij łyżką cedzakową. Powtórz z pozostałym jajkiem.
- Złóż sałatkę: do dużej miski dodaj warzywa, słodkie ziemniaki, sałatkę z pomidorów i ogórków, bekon, awokado. Na wierzch połóż jajko w koszulce i dowolne dodatki.
Patenty kucharza:
- Jako dressing możesz wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Wykorzystaj do sałatki swoje ulubione zioła jako dekorację (świeże lub suszone).
- Zamiast bekonu możesz wykorzystać przygotowane na chrupko tofu.
- Sałatka z jajkiem to danie, które możesz wykorzystać będąc na diecie nordyckiej oraz klasycznej.
Jak i dlaczego to działa?
Mieszanka warzyw to zawsze dobry pomysł na początek dnia. W połączeniu z awokado dostarczą Ci niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów, związków roślinnych i tłuszczy. W bekonie i jajku znajdziesz za to sporo białka, które sprawi, że sałatka będzie nie tylko smaczna, ale też nasyci Cię na dobre kilka godzin.