Ziemniak faszerowany jajkiem z frytkownicy beztłuszczowej

Ziemniaki to często podstawa obiadu w polskiej kuchni. Z tego powodu warto odkrywać przepisy na niecodzienne ich wersje. Upieczone, faszerowane ziemniaki to interesująca alternatywa dla klasycznych przepisów, dodatkowo bogata w białko i miks różnorodnych smaków z dodatkowych składników. Jeżeli lubisz ziemniaki na obiad, zdecydowanie powinieneś spróbować tego wariantu. 

Składniki (4 porcje):

  • 1200 g (około 4) małych ziemniaków Russet, upieczonych i około 150 g miąższu ziemniaczanego wyjętego z każdego z nich (patrz instrukcje poniżej) 

Jajka: 

  • 10 całych jajek (lub kombinacja 5 jajek + 6 białek jaj) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) czosnku mielonego 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) cebuli w proszku 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) kuminu 
  • sól morska i pieprz do smaku 
  • 2 łodygi zielonej cebuli, posiekane 
  • 90 gstartego sera meksykańskiego niskotłuszczowego (lub sera cheddar) 
  • 240 g pokrojonych brokułów; 
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 

Opcjonalnie: 

  • 4 plasterki bekonu, pokrojone w paski lub kostkę 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    500

Węglowodany   35g

Białko   29g

Tłuszcz    27g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. W każdym ziemniaku zrób kilka dziurek widelcem, następnie owiń każdego osobno folią aluminiową. Piecz w piekarniku przez 1-1,5 godziny lub aż ziemniaki zostaną ugotowane i łatwo będzie je przebić widelcem. Po upieczeniu pozwól ziemniakom wystygnąć.
  3. Przy pomocy noża odetnij górną część ziemniaka leżącego na boku (uwaga: nie przecinaj ziemniaka na pół). Następnie weź łyżkę i wydrąż wnętrze każdego ziemniaka, pozostawiając gruby brzeg wzdłuż wewnętrznych ścian.
  4. Rozgrzej frytkownicę lub piekarnik do 200 stopni.
  5. Roztrzep jajka razem z przyprawami, serem i zieloną cebulką.  
  6. Spryskaj każdego ziemniaka oliwą z oliwek, następnie posyp szczyptą soli morskiej i pieprzu.
  7. Do wnętrza każdego ziemniaka dodaj około 1 łyżkę brokułów, papryki i boczku, a następnie wlej mieszankę jajeczną.
  8. Umieść załadowane ziemniaki w koszyku frytkownicy i gotuj przez 20-25 minut, lub aż jajka będą ugotowane. 

 

Patenty kucharza: 

  • Dla najlepszych efektów delikatnie przykryj każdego ziemniaka folią aluminiową – stwórz kształt kopułki – a następnie usuń ją w ostatnich minutach gotowania, aby wierzch się zarumienił. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ziemniaki są jednym z bardziej niskokalorycznych źródeł węglowodanów. Dodatkowo zawierają wiele cennych składników odżywczych, jak magnez, fosfor, potas, cynk, sód czy żelazo. Piekąc je w piekarniku możesz wykorzystać mniej tłuszczu, co obniża wartość kaloryczną posiłku. Dodatkowo faszerowane ziemniaki stanowią miłą odmianę dla zwykle wykorzystywanego gotowanego czy pieczonego wariantu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN